Головна Новини Суспільство події В СБУ розповіли, як борються з фейками в Telegram
commentss НОВИНИ Всі новини

В СБУ розповіли, як борються з фейками в Telegram

Адміністрація Telegram не завжди реагує на офіційні звернення Служби безпеки України

30 березня 2021, 16:07
Поділіться публікацією:

Співробітники українських спецслужб намагаються співпрацювати з офіційними представникам месенджеру Telegram для протидії проросійській дезінформації. Яким чином це відбувається та до якого результату призводить, детально розповів очільник управління в Департаменті кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк.

В СБУ розповіли, як борються з фейками в Telegram

Адміністрація Telegram не співпрацює з СБУ. Фото з відкритих джерел

Найперше, що пояснив пан Вітюк, — в Україні немає прямої можливості встановити обмеження на конкретні Telegram-канали. Це, звісно, обговорювалося на рівні спеціалістів після намагання заблокувати деякий контент у цьому месенджері. За словами Іллі Вітюка, такі дії пов’язані із закордонним розташуванням серверів програми. Telegram є дозволеним ресурсом в Україні, тому навіть нацпостачальники інформпослуг не можуть вплинути на заборону окремих каналів.

Як пояснив представник Департаменту кібербезпеки, СБУ постійно звертається до адміністрації Telegram з офіційними листами. У документах детально пояснюються причини, чому певну частину ресурсу слід обмежити. Та, як пояснює Вітюк, реакцію у відповідь співробітники отримують досить рідко. Втім, є й винятки. Якщо через канали продають зброю чи наркотичні речовини, адміністрація блокує їх відразу ж після звернення. Також у Telegram обмежують розповсюдження порнографічного контенту, особливо пов’язаного з дітьми.

Інша річ — проросійські фейки чи пряма пропаганда, що розповсюджується в Україні. На такі звернення Telegram майже ніколи не реагує. Ілля Вітюк пов’язує це з російським громадянством засновника месенджеру Павла Дурова. Як пояснює співробітник СБУ, після нетривалого протистояння з урядом РФ дітище Дурова знову запрацювало в Росії без обмежень. На думку Вітюка, це може бути пов’язано з приїздом Дурова на батьківщину, що, вочевидь, не пройшло без діалогу у "високих колах".

При цьому Ілля Вітюк наголошує, що чимало Telegram-каналів, зокрема й ті, які СБУ хотіла б заблокувати на території України, отримали початкову "розкрутку" саме із Росії. Після того, як вони отримали певну славу, на них масово почали підписуватися й українці. Після цього будь-які "інсайди" сприймаються як правдива інформація, хоча часто наповнення далеке від істини.

Не маючи змоги заблокувати подібні джерела дезінформації, СБУ вдається до інших шляхів протидії їм. Конкретних кроків Ілля Вітюк не називає — через неможливість розголошувати певні аспекти роботи. Водночас посадовець стверджує, що вся робота служби абсолютно законна. Проводиться контррозвідка, а також розшукова діяльність. Уже в останню чергу починається робота над кримінально-процесуальними моментами. Разом із цим, говорить Вітюк, тривають спроби "достукатися" до адміністрації Telegram, щоб обмежити розповсюдження деструктивної інформації.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, чому, на думку експертів, спілкування в Telegram може бути небезпечним.

Також на порталі можна дізнатися про те, як представники "Дія.Бізнес" коментують свої зв’язки з Росією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини