Головна Новини Суспільство події В ПЦУ підтвердили перехід на новоюліанський календар
commentss НОВИНИ Всі новини

В ПЦУ підтвердили перехід на новоюліанський календар

В автокефальній Православній церкві України остаточно підтвердили відмову від юліанського календаря, на якому лишається Російська православна церква та УПЦ МП

27 липня 2023, 22:55
Поділіться публікацією:

Помісний собор Православної церкви України, що відбувся 27 липня в Софійському соборі в Києві, підтвердив перехід з юліанського на новоюліанський календар, раніше схвалений архієрейським собором. Про це, як повідомляють "Коментарі", у Фейсбуці поінформував священник ПЦУ Дмитро Шаповалов.

В ПЦУ підтвердили перехід на новоюліанський календар

Митрополит Епіфаній - голова ПЦУ

"Є остаточне рішення щодо переходу ПЦУ на новоюліанський календар! Зі 161 делегата Помісного собору за – 156, проти – пʼятеро, утрималися – нуль", – написав священник.

Архієрейський собор ПЦУ у травні ухвалив рішення про перехід на новоюліанський церковний календар з 1 вересня 2023 року. У пресслужбі ПЦУ тоді заявили, що рішення зберігає за парафіями та монастирями право використовувати старий календар:

"Приходи та монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість – календарна реформа відбудеться без примусу, поступово та усвідомлено".

Юліанський календар, за яким дотепер живе Російська православна церква, відрізняється на 13 днів від григоріанського, за яким живе більшість країн світу, нагадує "Радіо Свобода". Таким чином, Різдво в Росії відзначають 7 січня, а в більшості країн – 25 грудня. Більшість православних церков використовують новоюліанський календар, який зараз збігається із григоріанським.

Окрім РПЦ, юліанського календара дотримуються Єрусалимська, Сербська та Грузинська православні церкви, як і монастирі Афона, які формально перебувають під омофором патріарха Константинопольського.

Тим часом, Путін привітав іншого диктатора з перемогою у війні.

ЗСУ здобули важливу перемогу на Півдні. 

А синоптик розповів, коли дощі покинуть Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини