Головна Новини Суспільство події В Офісі президента обговорюють перейменування України: про що свідчить подібна ініціатива
commentss НОВИНИ Всі новини

В Офісі президента обговорюють перейменування України: про що свідчить подібна ініціатива

Нашу державу пропонують назвати "Русь-Україна"

2 вересня 2021, 09:46 comments2725
Поділіться публікацією:

В Офісі президента України Володимира Зеленського йде дискусія з приводу перейменування нашої держави на "Русь-Україна" та внесення відповідного законопроєкту. Про це в коментарі УНН розповів спікер української делегації ТКГ, радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

В Офісі президента обговорюють перейменування України: про що свідчить подібна ініціатива

В Офісі президента обговорюють перейменування України - фото з відкритих джерел

Експерти для видання "Коментарі" оцінили подібну ініціативу.

У цій ініціативі все недоречно, абсурдно і все невчасно

Соціолог Павло Кутуєв зізнався, що поставився до озвученої Арестовичем ініціативи з великим здивуванням і подивом.

"Недоречна і невчасно подана ініціатива, — підкреслює він. — Перейменування країн рідко, але відбувається. Ті ж африканські змінювали свої назви, які дісталися їм у спадок від колонізаторів. При цьому використовували свої національні мови. Але це не ситуація України. Існує певна традиція саме такої назви нашої країни — і самоідентифікація нас як українців".

На думку соціолога, навіть якби подібна абсурдна ідея виникла у верхах, озвучити її повинні не чиновники (їх функція — виконання), а політики вищого рівня, в першу чергу — президент. І дискусія повинна відбуватися не в Офісі президента, серед чиновників, завдання яких забезпечувати функціонування глави держави, а між політиками та суспільством.

"Тому в цій ініціативі все недоречно, абсурдно і все невчасно. Звісно, жодною відповіддю на дії Росії, як намагаються представити деякі, це бути не може. Тому що тим самим нинішні українські правителі підкреслили б власну несамостійність. Те, що вони співвідносять Україну з якимись зовнішніми силами, замість того, щоб бути самодостатніми у плані самоідентифікації", — резюмує Павло Кутуєв.

Ініціатива виключно політична і до повернення до історичної назви має лише непрямий стосунок 

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко зазначає, що ґрунт для такої законодавчої ініціативи влада готувала заздалегідь.

"Так, в липні провели соцопитування, згідно з яким 75% українців вважають Україну спадкоємицею Київської Русі. А пізніше Зеленський у своєму зверненні з приводу дня хрещення Київської Русі підкреслював історичну спадкоємність України, — нагадує експерт. — Очевидно, що ініціатива виключно політична і до повернення до історичної назви має лише непрямий стосунок. Тема того, Україна або Росія є спадкоємицею Київської Русі, також максимально політизована. Вона спрямована не на пошук історичної правди, а на формування ідеї про відособленість української історії і на поділ громадян двох держав в рамках інформаційного протистояння".

На думку Єви Антоненко, в разі перейменування виникне низка питань, врегулюванням яких доведеться зайнятися владі:

1. Якою буде державна мова на Русі-Україні: тільки українська або російська теж (з огляду на назву)?

2. Як будуть називатися громадяни нової країни — русо-українці?

3. Русь у кращі свої часи не мала виходу до моря, не включала значну частину нинішнього Лівобережжя, зате включала частину сучасних Білорусі та Росії. Чи стане перейменування підставою для заяв представників української влади про претензії на ці землі? Адже у ВР вже існує міжфракційне об'єднання "Кубань", яке політичної ваги не має, але встигло насмішити багатьох наміром повернути Кубань Україні — в умовах невирішених питань ОРДЛО і Криму.

4. Максимально масштабується бюрократичний момент зі зміною всієї документації, починаючи від паспортів всього населення країни, що займають багато часу і буде коштувати недешево.

5. Є ймовірність термінологічної плутанини назв Русі-України та Росії на міжнародному рівні.

"Якщо Україну перейменують, в першу чергу це стане дратівливим елементом для РФ, всередині ж самої Русі-України під новою назвою збережуться ті ж проблеми, — прогнозує експерт. — У разі прийняття такого законопроєкту наступним з високою ймовірністю може стати рішення перейменувати Росію в Московію для "внутрішньо-руси-українського" використання".

Раніше видання "Коментарі" писало, що Арестович розповів, в яку країну можуть перенести переговори ТКГ щодо Донбасу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Анатолій

2 вересня 2021, 13:38

Цій провокації (заміні національної назви на територіальну назву) вже сто років. Абсолютна більшість безнаціональних українців самі цураються свого русинства на користь викрадачам усього руського. Тільки територія бувшої Русі зветься Україною. Ніякої національності назва території не визначає. Існує чимало держав з територіальною назвою, але ніде й ніколи жодна державотворча нація не заміняла національну назву на територіальну, бо це провокує переродження нації в населення. Може держава зватися Україною, але державна мова, перш за все, повинна мати національну назву, а потім територіальну. Назва "Русь-Україна" є надуманою мішаниною національності з територією, такого ще не робили ніде. Найкраще відродити державність Русі...


Новини