Головна Новини Суспільство події В Європі пошируюється новий варіант Covid: які країни найбільше вражені
commentss НОВИНИ Всі новини

В Європі пошируюється новий варіант Covid: які країни найбільше вражені

Збільшується кількість заражень: новий штам XEC охоплює країни

сьогодні, 18:13
Поділіться публікацією:

Новий штам Covid-19, XEC, який вперше був зареєстрований в червні 2024 року, зараз викликає занепокоєння у всьому світі. Він вже зареєстрований у Великій Британії, США, Данії та інших країнах. Існують побоювання, що цієї зими він може стати домінуючим. Зараз відомо про понад тисячу випадків цього штаму. Експерти підкреслюють його високу заразність і вже закликають до ретельнішого вивчення та готовності до можливої нової хвилі захворюваності.

В Європі пошируюється новий варіант Covid: які країни найбільше вражені

Більш заразний: штам XEC вже захопив десятки країн

За даними The Independent, аналітики вже у серпні прогнозували, що XEC може стати значно поширенішим у найближчі місяці. Станом на кінець вересня цей штам виявлено у 29 країнах світу, включаючи 24 штати США, з найвищим рівнем поширення в Чехії, де 16% всіх лабораторних аналізів підтвердили його присутність серед хворих на Covid-19.

Майк Хані, аналітик даних Covid, пояснює, що XEC є підваріантом Omicron, виявленим влітку у Берліні. Цей штам представляє собою комбінацію варіантів KS.1.1 і KP.3.3, і характеризується схожими симптомами з іншими варіантами Covid: втомою, головним болем, болем у горлі та високою температурою.

Франсуа Баллу, директор Інституту генетики Університетського коледжу Лондона, зазначає, що заразність XEC вища, ніж у інших відомих підваріантів. Водночас він висловлює оптимізм щодо ефективності існуючих вакцин проти цього штаму. Навіть у разі інфікування, ревакцинація може значно знизити тяжкість захворювання та потребу в стаціонарному лікуванні.

За останніми даними, центри з контролю та профілактики захворювань США рекомендують населенню дотримуватися гігієнічних правил та вдосконалювати якість повітря у житлових приміщеннях і офісах. Серед основних заходів — регулярне миття рук, носіння масок у громадських місцях та вентиляція приміщень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини