Головна Новини Суспільство події В демократичній республіці Конго почали полювання на відьом: заживо спалили вісім жінок
commentss НОВИНИ Всі новини

В демократичній республіці Конго почали полювання на відьом: заживо спалили вісім жінок

У цьому місяці в провінції Південне Ківу вісім жінок були спалені заживо

29 вересня 2021, 10:25
Поділіться публікацією:

У неспокійній східній провінції Демократичної Республіки Конго почастішали вбивства жінок, обвинувачених у чаклунстві. Про це пише The Guardian з посиланням на місцевих правозахисників.

В демократичній республіці Конго почали полювання на відьом: заживо спалили вісім жінок

У Конго заживо спалили вісім жінок, фото з відкритих джерел

За повідомленнями, в цьому місяці вісім жінок були спалені заживо або їх лінчували в трьох районах провінції Південне Ківу.

Неллі Адідже з НУО "Асоціація жінок в ЗМІ" сказала, що організація зареєструвала 324 звинувачення в чаклунстві за період з червня по вересень. В районі Калеха було зареєстровано 114 випадків, в тому числі п'ять жінок були спалені заживо і чотири жінки були відвезені в невідомому напрямку так званими ополченцями самооборони.

Південне Ківу знаходиться між трьома провінціями, які протягом багатьох років перебували в лещатах озброєних груп, багато з яких є спадщиною регіональних воєн, які велися чверть століття тому.

Боско Мучуківа, директор і професор соціології у Вищому інституті сільського розвитку в столиці провінції Букаву, сказав, що сплеск нападів на відьом стався через вакуум в управлінні.

"Це явище відроджується, бо держава не справляється зі своїми основними завданнями — поліція і система правосуддя не виконують свою роботу", — сказав він.

Теді Мідерхо, глава адміністрації території Кабаре, заявила, що з початку року було зареєстровано шість вбивств, в основному жінок старше 60 років, яких баджаказі назвали відьмами. За його словами, два роки тому 11 обвинувачів були ув'язнені на шість місяців. "Їх звільнили після обіцянки змінити професію, але деякі з них таємно продовжують жити як і раніше".

Шаша Рубенга, учитель і правозахисник, сказав, що в минулому місяці він бачив полювання на відьом в Чіфунзі, селі з населенням близько 2000 чоловік, розташованої недалеко від національного парку Кахузі-Біега.

"Це було близько п'ятої ранку понеділка. Молоді люди ходили по селу зі списком, в якому були імена 19 жінок старше 65 років, яких провісниця назвала відьмами", — сказав він.

Більшості жінок вдалося втекти зі своїх будинків, які потім були зруйновані. Інших врятували солдати, які стріляли в повітря, щоб розігнати натовп.

"Але потім я побачила, як ці молоді люди схопили сусідку по імені Ньябадё, літню жінку, у якої було семеро дітей. Її побили, облили бензином і підпалили сірником", — сказав Рубенга.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини