Головна Новини Суспільство події У ЦВК не знають, що робити з 87-м округом
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЦВК не знають, що робити з 87-м округом

Закони України не передбачають вирішення подібних ситуацій

7 травня 2021, 16:12
Поділіться публікацією:

Повторні довибори на 87 окрузі Івано-Франківської області можна провести тільки в разі консенсусної домовленості між "Слугою народу" і партією "За Майбутнє". Іншого виходу із ситуації поки не передбачено ані в ЦВК, ані в українському законодавстві. Про це повідомила голова правління громадської організації "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

У ЦВК не знають, що робити з 87-м округом

ЦВК- фото з відкритих джерел

За її словами, в законах України не прописано регламенту роботи за обставин, коли Верховний суд (ВСУ) скасовує протокол ЦВК про перемогу одного з кандидатів.

Громадська активістка вважає, що для якісного і демократичного виходу із ситуації існує лише два шляхи. Перший із них передбачає компроміс між політичними силами щодо подальшої долі округу, а другий — звернення Центрвиборчкому у ВСУ, щоб уточнити процедуру виконання його рішення.

"За фактом ЦВК передасть окружній виборчій комісії протоколи на уточнення, яка привезе їх із такими ж даними. Отже, правового виходу із ситуації немає", — пояснила Айвазовська.

Також голова правління "ОПОРИ" розповіла про деякі складнощі, які можуть істотно вплинути на ситуацію. Йдеться про зникнення майже 5000 бюлетенів, що робить практично неможливим визнання переможцем замість Вірастюка кандидата від партії "За Майбутнє" Олександра Шевченка.

Нагадаємо, що 1 травня Верховний суд скасував протокол ЦВК, яким кандидата від "Слуги народу" Василя Вірастюка визнали переможцем на 87-му окрузі. Таким чином, суд частково задовольнив скаргу суперника Вірастюка Олександра Шевченка, який був не згоден із протоколом ЦВК і вимагав його скасування.

5 травня 2021 року Центральна виборча комісія офіційно не зареєструвала Василя Вірастюка народним депутатом України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини