Головна Новини Суспільство події В АРМА не можуть достовірно звітувати про зароблені гроші на керованих активах
commentss НОВИНИ Всі новини

В АРМА не можуть достовірно звітувати про зароблені гроші на керованих активах

Лише на підставі публічних заяв АРМА можна дійти висновку про те, що Агентство управляє тисячами різних активів, частина з яких має оцінну вартість на рівні сотень мільйонів доларів.

29 грудня 2022, 09:00
Поділіться публікацією:
В АРМА приховують інформацію про те, скільки коштів надходить до бюджету України від управління активами російських власників. Про це з посиланням на Trap Aggressor повідомила StateWatch.

Так, у відповідь на запит аналітиків Trap Aggressor, в АРМА вказали, що з 24 лютого до держбюджету України від управління арештованими активами було перераховано близько 21,4 млн грн (або 2,7 млн грн на міс). Однак виділити суму, що надійшла до бюджету від менеджменту російськими та білоруськими активами, в АРМА відмовилися.

Аналітики Trap Aggressor при цьому звертають увагу на те, що АРМА у своїх прес-релізах часто інформує про заарештовані активи саме російського походження. І мова, як правило, йдеться про дуже дорогі об'єкти.

Про те, що АРМА не має права приховувати таку інформацію, заявив Уповноважений з прав людини Дмитро Лубинець. Проти Агентства він відкрив відповідне провадження — про порушення права на інформацію.

Якщо ж говорити не про російські, а про всі активи, передані в управління АРМА, то точних даних щодо цього Агентство теж не публікує. Лише на підставі публічних заяв АРМА можна дійти висновку про те, що Агентство управляє тисячами різних активів, частина з яких має оцінну вартість на рівні десятків та сотень мільйонів доларів. За даними Forbes, в АРМА на початку року були передані об'єкти щонайменше вартістю 1,5 млрд дол. Але при цьому до бюджету від їх управління, як уже зазначалося, АРМА передає лише 2,7 млн грн на міс.

Подібний порядок цифр вигладить сумнівно. Або цими активами АРМА управляє докорінно не ефективно, або ж дохід від їхнього управління не доходить до українського бюджету.

За словами глави АРМА Дмитра Жарововича, лише за три літні місяці Агентство отримало майже сотню судових рішень про передачу їм активів в управління. А найбільшими з них (станом на серпень) були 26 облгазів, мережа АЗС Glusco, Глухівський кар'єр кварцитів, майно та корпоративні права компанії "Аерок" та ще понад 20 тисяч залізничних вагонів.

За даними відкритого реєстру youcontrol тільки мережа АЗС Glusco, наприклад, у 2020 році давала виручку на рівні 5,8 млрд грн на рік. А виторг Глухівського кар'єру в 2021 році перевищував 65 млн на рік.




Такі фінансові показники підприємств до потрапляння до АРМУ дуже контрастують з тим 21 млн грн, які Агентство як управлінець заробило за 10 місяців 2022 року з усіх сотень переданих йому бізнес- та виробничих активів.

Паралельно за останні два роки в АРМА не було проведено жодного зовнішнього аудиту. У той час як крайній аудит Рахункової палати від 2020 року виявив багато фактів неефективного управління.

Зазначимо, що передачею в АРМУ силовики загрожують містоутворювальному обухівському підприємству – Київському картонно-паперовому комбінату (ККБК) та найбільшому виробнику картонної упаковки – компанії "Палп Мілл Прінт". Незважаючи на те, що обидва активи належать австрійському холдингу і не мають у своєму складі російських бенефіціарів, арешти на майно та корпоративні права компаній вже накладено. Австрійський менеджмент підприємств підозрюють спробу рейдерства за допомогою схеми передачі їх до АРМА на підставі сфальшованих звинувачень з боку БЕБ та Офісу генпрокурора. Не допустити такого "АРМА-злодійства" українська влада публічно закликала Посольство Австрії.

Також нагадаємо, що стосовно різних службових осіб АРМА правоохоронці сьогодні розслідують низку кримінальних справ.

В АРМА не можуть достовірно звітувати про зароблені гроші на керованих активах

АРМА. Фото: Радіо Свобода



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини