Головна Новини Суспільство події Узгоджено 11 пакет санкцій проти РФ: які очікування – чи будуть потужні удари
commentss НОВИНИ Всі новини

Узгоджено 11 пакет санкцій проти РФ: які очікування – чи будуть потужні удари

В об'єднаній Європі вважають, що інструмент ЄС проти обходу санкцій не дозволить Росії отримати підсанкційні товари

22 червня 2023, 13:17
Поділіться публікацією:

Посли Євросоюзу погодили 11 пакет санкцій проти росії. Під удар можуть потрапити нафта, транспорт, також прописано протидію обходу раніше запроваджених обмежень. Що можна сказати про запропоновані заходи впливу та санкції в принципі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Узгоджено 11 пакет санкцій проти РФ: які очікування – чи будуть потужні удари

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Заборона на транспортування нафти через нафтопровід "Дружба" — один із найпотужніших ударів по транзитному бізнесу Білорусі та залишкам експорту росіян до країн ЄС

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран зізнався, що найбільше у нових санкційних заходах йому подобається заборона транспортування нафти через нафтопровід "Дружба".

Білорусь, нагадує експерт, намагалася навіть підняти вартість транзиту цим нафтопроводом, і у Мінська навіть почалася сварка з Москвою.

"Звичайно, Лукашенко за рахунок росіян намагався "підзаробити", щоб підлатати дірки у білоруському бюджеті. А тепер нічого не отримають ані росіяни, ані білоруси, – пояснює Віталій Шапран. – Це один із найпотужніших ударів по транзитному бізнесу Білорусі та залишкам експорту росіян до країн ЄС".

Немає надії на економічні удари у вигляді санкцій, найкраще, що може зупинити Путіна – це військова поразка на півдні України

Економічний експерт Данило Монін поділився таким коментарем:

"Я не вірю в економічні удари у вигляді санкцій. Так, вони дають певний ефект, але мінімальний".

Росія, пояснює експерт, навчилася оминати санкції через інші країни.

"Її експорт, звичайно, страждає. Але більше – від просідання цін на енергоресурси, аніж від санкцій. Найкраще, що може зупинити Путіна – це військова поразка на півдні України. І тут посилені поставки нам сучасної західної військової техніки, включаючи літаки, були б найкращим видом санкцій проти агресора", – констатує Данило Монін.

Сподіватися на швидкий ефект від санкцій не варто

Політтехнолог Петро Охотін наголошує, що санкції – це довготривалий процес, розрахований на поступове ослаблення російської федерації.

"Посилення санкцій щодо нафти — це також удар по м'якій черевині російської економіки, адже саме за гроші зі збуту сировини Кремль оплачує "сірий імпорт" і видобуває підсанкційні товари", — зазначає експерт.

За його словами, сподіватися на швидкий ефект не варто. Однак – це, наголошує Петро Охотін, вірний шлях до того, щоб російські еліти ще більше стиснулися у прибутках і почали нарешті думати, що ж вони робили і роблять неправильно.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ядерна зброя у Білорусі: навіщо це знадобилося Кремлю – як Путін вирішив підстрахуватися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини