Головна Новини Суспільство події Ув'язнення або величезний штраф: як каратимуть за "чорне" видобування корисних копалин в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ув'язнення або величезний штраф: як каратимуть за "чорне" видобування корисних копалин в Україні

Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський

9 серпня 2021, 10:35
Поділіться публікацією:

Нормативний акт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин" № 1685-ІХ набув чинності. Про це повідомляють у пресслужбі Офісу президента.

Закон, який ухвалила Верховна Рада 15 липня 2021 року, 6 серпня підписав президент.

Регулятивного акту давно чекають громадські активісти, екологи та правоохоронні органи, адже випадків "чорного" видобування корисних копалин у країні чимало. Майже у кожній області проводяться такі незаконні видобування. Частіше за все це пісок, гравій, а також бурштин, золото, андезит та інші копалини.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов повідомляв, що під особливий контроль держави взято 137 видів корисних копалин. Змінять процедури для видачі ліцензій на їх видобування.

Крім того, що "чорні" видобувники не сплачують податки, вони ще й завдають шкоди довкіллю. Так піщані кар'єри, що утворилися від такого видобутку, можуть спричиняти зсуви ґрунту та руйнування доріг і полів, утворення провалів у землі тощо.

Тепер компанії, що будуть поводити видобування, мають отримати дозвіл на користування надрами. Якщо раніше відповідальність за такий вид правопорушення мало кого лякала, то новий закон значно посилює відповідальність. Закон прирівняв незаконне видобування до числа кримінальних правопорушень.

В Адміністративному та Кримінальному кодексах внесено зміни до статті 47 та 240 відповідно. Адміністративна відповідальність наставатиме за самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра. За це порушники сплатять від 1700 до 3400 гривень. Якщо порушать статтю 47 КУпАП посадовці, то сплатять штраф у розмірі від 3400 до 8500 гривень. Укладення таких угод буде каратися штрафами у розмірі від 1700 до 3400 гривень для громадян й від 3400 до 8500 гривень для посадовців.

Ув'язнення або величезний штраф: як каратимуть за "чорне" видобування корисних копалин в Україні

Незаконний видобуток копалин, фото Нацполіції

А от за порушення статті 240 ККУ передбачено більший штраф у розмірі від 8500 до 13600 гривень або ув'язнення на строк до двох років. Також змінюється розмір штрафу в залежності від вартості копалин, які встигли видобути.

Порушників закону можуть ув'язнити чи обмежити їх волю на строк до трьох років або стягнути з них штраф у розмірі від 51 тисячі до 82 тисяч гривень, якщо буде встановлено, що ціна видобутих копалин перевищує у 100 і більше разів неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Таке ж покарання передбачено за незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

Видобуток копалин організованою групою чи в небезпечний спосіб або який спричинив загибель людей чи завдав тяжких наслідків, буде каратися у вигляді ув'язнення на строк від п'яти до восьми років.

Як писав портал "Коментарі", РНБО ввело санкції проти компаній, що займаються надрокористуванням



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини