Головна Новини Суспільство події "Укрнафта", "Мотор Січ" та "АвтоКрАЗ": підприємства олігархів переходять у власність держави
commentss НОВИНИ Всі новини

"Укрнафта", "Мотор Січ" та "АвтоКрАЗ": підприємства олігархів переходять у власність держави

У воєнний час набирає обертів деолігархізація

7 листопада 2022, 13:35 comments1070
Поділіться публікацією:

Стратегічно важливі підприємства, пов'язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, В'ячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним переходять у власність держави. Як передає видання "Коментарі", про це пише "Економічна правда".

"Укрнафта", "Мотор Січ" та "АвтоКрАЗ": підприємства олігархів переходять у власність держави

Мотор Січ. Фото: із відкритих джерел

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила рішення щодо забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ЗАТ "АвтоКрАЗ" та ЗАТ "Запоріжтрансформатор".

Компаніям Коломойського в "Укрнафті" належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК "Нафтогаз" до цього належало 50% плюс 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери. "Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією України.

В "Укртатнафті" дніпропетровський олігарх разом із партнером Геннадієм Боголюбовим володіють близько 60%. Інші – у НАК "Нафтогаз". Ключовим активом "Укртатнафти" є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні вивели з ладу російські ракетні обстріли.

Донедавна власником "Мотор Січ" був В'ячеслав Богуслаєв, який у 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства, операції з акціями "Мотор Січі" було заблоковано, а згодом – заарештовано. Богуслаєва у жовтні заарештували, звинувативши у державній зраді.

Компанія "АвтоКрАЗ" входить до групи "Фінанси та кредит" олігарха-втікача Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

"Запоріжтрансформатор" – підприємство-банкрут, що виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є Костянтин Григоришин.

Читайте на порталі "Коментарі" — адміністрація президента США Джо Байдена приватно просить лідерів України продемонструвати відкритість до переговорів з Росією. У матеріалі Washington Post наголошується, що ці прохання мотивовані не тим, щоби підштовхнути Київ сісти за стіл переговорів з Москвою. Мовляв, так американська влада намагається забезпечити уряду України підтримку з боку інших країн, стурбованих принциповою відмовою Зеленського спілкуватися з Путіним . Про що свідчить поява цієї статті? Яку відвертість хочуть від України? Які шанси на переговори Києва та Москви, РФ та Заходу? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

7 листопада 2022, 20:15

Заєб.сь! Кто то становиться легендою... але поки за рано..


Новини