Головна Новини Суспільство події Україну накриє "колапс полярного вихору": синоптики попередили про сильну негоду осінню
commentss НОВИНИ Всі новини

Україну накриє "колапс полярного вихору": синоптики попередили про сильну негоду осінню

У жовтні і листопаді середня в місяць температура буде на один градус Цельсія вище норми

19 вересня 2023, 21:50 comments1296
Поділіться публікацією:

Погода в  українських регіонах  в період до середини осені прогнозується  приємною і комфортною,  проте українські синоптики попереджають, що вже швидко в країну прийдуть перші  осінні заморозки.

Україну накриє "колапс полярного вихору": синоптики попередили про сильну негоду осінню

Погода в Україні (фото з відкритих джерел)

Синоптик  Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух оприлюднила  власний прогноз, який зробила беручи за  основу розрахунки прогностичних центрів США,  Великої Британії, Німеччини, Франції, Японії, та інформацію  Європейського центру середньострокових прогнозів.

Вона стверджує, що  протягом  жовтня  та листопада середньомісячна  температура буде на один градус Цельсія  більше за  норму. Проте  тривалість дня буде щораз менша, і так само  стане нижчою  температура повітря. Особливо прохолодними  стануть ночі.

"Зростає кількість заток арктичного повітря. Відповідно, слід очікувати тумани, похмурі дні, тумани і заморозки. Можливе утворення ожеледі і навіть снігопадів, насамперед у Карпатському регіоні. Тому погода протягом другої половини осені може бути нестійкою з чергуванням теплих і холодних повітряних мас. При цьому температура повітря може бути вище кліматичної норми", – зазначає Віра Балабух.

Надходження  арктичного повітря очікується короткочасним  і не дуже інтенсивним.

Інша  її колега, кліматолог і співробітниця Інституту геофізики імені Суботіна НАН України Світлана  Бойченко зазначає, що  до закінчення  осені в українських регіонах будуть можливо  чималі опади.

"Цього року на тлі характерних температурних тенденцій очікується підвищення кількості опадів восени, а особливо — в листопаді" , — пояснює  вона.

При цьому, як  інформують вчені, цьогоріч є  високою  ймовірність "колапсу полярного вихору", що призводить  до погодного впливу на території   всієї Північної  півкулі. Тому є  ймовірним викид більшої маси холодного арктичного повітря в європейські  країни  та в Сполучених Штатах.

Потенційний колапс, що  часто спостерігають  в грудні і січні, може  стати причиною   істотних змін погоди вже  в першому місця нового 2024-го року.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що погода в Україні на тиждень.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини