Український словник назвав слово року: воно пов’язане з війною

Словник сучасної мови "Мислово" обрав слово, яке у 2023 році перебувало у центрі уваги в Україні.

Словник сленгу та сучасної української мови "Мислово" проголосив слово 2023 року. Цьогоріч більшість слів претендентів були пов’язані з війною, але словом 2023 року стало "мобілізація".

Як пише український словник "Мислово" термін "мобілізація" перебував у центрі суспільних дискусій впродовж року, а особливо популярним стало у грудні. Саме тоді урядовці внесли новий законопроєкт про мобілізацію до парламенту.

Другим у списку претендентів на слово року у 2023 році стало слово "контрнаступ", яке було особливо популярне в першій половині року. Також у список претендентів на слово року від словника сучасної української мови "Мислово" потрапили: яйця по 17 гривень, ухилянт, блокада, конфлікт, позиційна війна, літо в Криму та дрон.

У список претендентів також потрапило слово ШІ, тобто штучний інтелект. Це було єдине слово, яке не пов’язано на пряму з війною. Однак, штучний інтелект також застосовується у військовій справі.

Нагадаємо, що у 2022 році за версією словника "Мислово" словом року стало "русский военный корабль, иди на х*й", у 2021 – вакцина, 2020 – коронавірус, 2019 – диджиталізація, 2018 – томос, 2017 – безвіз, 2016 – корупція.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що український військовий відповів на ідею провести жеребкування або лотерею для мобілізації в Україні.

Також "Коментарі" писали, що в ЗСУ пояснили ситуацію щодо видачі повісток на блокпостах. Представник Сухопутних військ заявив, що в Україні не відбувається процесу посилення мобілізації, а лише проходять "заходи оповіщення".