Головна Новини Суспільство події Українські лісгоспи опинилися в складному фінансовому становищі: в Держлісагентстві назвали причину
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські лісгоспи опинилися в складному фінансовому становищі: в Держлісагентстві назвали причину

Експеримент з електронними аукціонами на Прозорро. Продажі втратив чинність з 31 січня 2021 року

20 жовтня 2021, 12:28
Поділіться публікацією:








Перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Віталій Пунь під час прес-конференції "Продаж українського лісу: прозорі аукціони чи прямі договори?", яка була організована експертною організацією StateWatch розповів про результати пілотного експерименту щодо електронних торгів на ринку деревини України, також повідомив по ті здобутки та недоліки, які були виявлені під час його проведення. Про це інформує видання "Коментарі".

Українські лісгоспи опинилися в складному фінансовому становищі: в Держлісагентстві назвали причину

Ліс. Фото: з відкритих джерел

Так, Віталій Пунь зазначив: "…експеримент з електронних аукціонів на Прозорро Продажі втратив свою чинність з 31 січня 2021 року. Він вже давно не діє та завершився. Командою Держлісагентства було прийнято рішення, в результаті якого реалізація деревини здійснюється 100% через електронні торги без діючого нормативного акту, який би це регулював. За рахунок прийнятого рішення про проведення всіх торгів деревиною у електронний формат, ми отрмали додатково понад 5,5 млрд гривень, у порівнянні із аналогічним періодом минулого року. Різниця в ціні на знеособленому кубі склала 752 грн, що складає понад 100%, у порівнянні з ціною минулого року", — повідомив Пунь.

Щодо результативності різних механізмів торгів, представник Держлісагенства повідомив, що оскільки згідно чинного законодавства України деревина є біржовим товаром, то такий вид продукції торгується на ліцензованих товарних біржах. На сьогоднішній день вже є дві ліцензовані біржі. Держлісагенство почало працювати з Українською енергетичною біржею, оскільки вона першою отримала ліцензію. Друга отримала ліцензію нещодавно.

Після цього, Віталій Пунь звернув увагу на результати експерименту щодо переведення торгів в електронний формат торгів Прозорро.Продажі: "За час експерименту, на Прозорро.Продажі було виставлено 6,1 млн м3 (близько 40% всієї деревини). Разом з тим, обсяг продажу через Прозорро.Продажі склав всього 0,8 млн м3, в той же час, на електронних торгах було реалізовано 6 млн м3 деревини. Щодо недоліків електронних торгів можу зазначити, що під час деяких торгів, певні суб’єкти господарювання наганяють ціну максимально, а потім – просто відмовляються від цього лоту. Наші лісогосподарські підприємства, які мають платити зарплатню та податки переходять в дуже складний фінансовий стан", — зазначив пан Пунь.

За його інформацією в європейських країнах є практика укладення прямих договорів, але при цьому, для формуванні ціни використовують біржові котирування, де ціна змінюється відповідно до змін котирувань.

"Ми вивчаємо зараз цей досвід. У Верховній Раді знаходиться законопроект про ринок деревини і ми сподіваємося, що Верховна рада найближчим часом розгляне даний законопроект та усуне в ньому ті неточності які є зараз та врегулює ці проблеми", — заявив Віталій Пунь.
Також читайте на порталі "Коментарі" — екологічний комітет ВРУ підтримає перезавантаження конкурсу на главу Держлісагентства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини