Головна Новини Суспільство події Українці просять президента ветувати закон "Про критичну інфраструктуру": чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці просять президента ветувати закон "Про критичну інфраструктуру": чому

Президенту надіслали лист з проханням ветувати закон "Про критичну інфраструктуру"

2 грудня 2021, 11:00
Поділіться публікацією:

Національна Асамблея України разом з Громадянським рухом "Народна ініціатива", представниками департаменту по роботі з Європейським судом Міжнародної дипломатичної місії народної дипломатії, ГО "Українське детективне антикорупційне бюро", ГО "Рух Бізнесу України", онлайн  журналом "Конфлікти і закони", ГС "Комісія питань науки і ІТ", ВГО "Фінансова грамота України", ГО "Від кількості до якості", ГО "Рух за суверенний розвиток", ГО "Спілка захисників України", Кременчуцького відділення Міжнародного товариства прав людини (МТПЛ), ВГО "Українське Піратське Співтовариство", ВГО "Хран", ГО "Українська військова організація Спас 23", Громадянським рухом "Конституційний сектор Майдану" та незалежними аналітиками написала спільне звернення Президентові України щодо Закону України "Про критичну інфраструктуру" №5219.

Українці просять президента ветувати закон "Про критичну інфраструктуру": чому

Київська теплоелектроцентраль, фото Вікіпедія

У зверненні йдеться про те, що ряд положень закону йде в розріз з нормами міжнародного права, Конституції України. Крім того, цей закон №5219 збільшує адміністративний тиск на підприємців. Автори звернення зазначають, що в тексті закону надано визначення понять і термінів з логічними помилками, а це означає, що нормативно-правовий акт має ознаки правової невизначеності.

Автори звернення наголошують, що закон протирічить Конституції та запроваджує "незаконний позасудовий механізм зміни права власності". Адже ряд норм не є доступними для зацікавлених осіб, не здатні забезпечити ефективні норми правового захисту. Для прикладу наводиться п.11 частини 2 статті 16 Закону, де вказано, що Уповноважений орган готує висновки та рекомендації власникам чи операторам об'єктів критичної інфраструктури щодо зміни права власності, цільового призначення, режиму функціонування. В цій нормі автори вбачають запровадження механізму позасудового незаконного позбавлення права власності власників таких об'єктів.

Також автори звернення наголошують, що запровадження "паспорту безпеки", яке передбачає закон, не є доцільним. Оскільки більшість об'єктів вже містять систему забезпечення безпеки.

Комісія Українського союзу промисловців і підприємців з питань науки та ІТ висловлює прохання до президента провести оцінку Закону України "Про критичну інфраструктуру" №5219 та ветувати його, направити на доопрацювання.

Українці просять президента ветувати закон ”Про критичну інфраструктуру”: чому  - фото 2
Українці просять президента ветувати закон ”Про критичну інфраструктуру”: чому  - фото 3
Українці просять президента ветувати закон ”Про критичну інфраструктуру”: чому  - фото 4
Українці просять президента ветувати закон ”Про критичну інфраструктуру”: чому  - фото 5




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/%D0%A1%D0%BF%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%B9%20%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%20%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%83_%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%20%D1%96%D0%BD%D1%84_%D0%B
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини