Головна Новини Суспільство події Українці можуть змінити місце реєстрації онлайн: як це працює
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці можуть змінити місце реєстрації онлайн: як це працює

Послуга доступна на порталі та в застосунку "Дія", проте не у всіх містах України

17 травня 2021, 16:24
Поділіться публікацією:

Послуга зміни місця реєстрації онлайн запрацювала на порталі та в застосунку "Дія". Вона змінить застарілу систему прописки. Про це розповів міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Українці можуть змінити місце реєстрації онлайн: як це працює

Додаток "Дія". Фото: 24tv.ua

Українці зможуть змінити зареєстроване місце проживання онлайн за 15 хвилин. Для цього не треба отримувати зайві довідки та відвідувати держустанови. Поки що послуга доступна лише у тих містах, де реєстри кількох відомств перевели в електронну форму та пов’язали в єдину базу даних.

"Реалізовуємо експериментальний проєкт, до якого приєднаються Київ, Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Кривий Ріг та Маріуполь. А впродовж року послуга буде доступна всій країні. Зараз послугою можна скористатись у Дії тільки власникам ID-карток", — розповів міністр цифрової трансформації.

За його словами, щоб послуга була доступна усім українцям, незалежно від того, який у них паспорт — паперовий або ID-картка, парламент має ухвалити відповідний законопроєкт. Документом скасують "штамп про прописку" в паспорті та довідку про місце реєстрації.

Зараз, щоб скористатися послугою через "Дію", треба заповнити заявку. Якщо людина проживає у власному житлі, то підтвердження прийде автоматично. Якщо орендує — власник повинен підтвердити її запит, який він отримає у "Дії". Житло має бути внесено до реєстру нерухості.

"Інформація про нове місце проживання автоматично з'явиться в реєстрі. До того ж ваша попередня реєстрація одразу анулюється. Послуга буде надана протягом доби", — повідомив Федоров.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що з 24 серпня 2021 року держоргани України не зможуть вимагати від громадян паперові документи. Усі послуги можна буде отримати онлайн – через електронні сервіси або за допомогою смартфону.

Нагадаємо, в Україні протягом п'яти років триватиме перехідний період для внесення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника. Поки що можна використовувати як паперову трудову книжку, так і електронну форму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини