Головна Новини Суспільство події Україна вирішила відплатити Угорщині за її проросійську позицію: на який крок пішов Київ
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна вирішила відплатити Угорщині за її проросійську позицію: на який крок пішов Київ

За інформацією Politico, Україна влаштувала Угорщині енергетичну кризу без "Дружби"

20 липня 2024, 16:42 comments3762
Поділіться публікацією:

Угорщина намагається уникнути відключень електроенергії та дефіциту палива після того, як Україна запровадила часткову заборону на транзит російської нафти через свою територію. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Politico".

Україна вирішила відплатити Угорщині за її проросійську позицію: на який крок пішов Київ

Україна та Угорщина. Фото: із відкритих джерел

У матеріалі йдеться про те, що таким чином Україна намагається придушити ключове джерело доходу для військової каси Кремля. Але цей крок викликає побоювання щодо дефіциту постачання у Будапешті, який залежить від імпорту російської нафти на 70%, половина з яких припадає на "Лукойл".

"Українські заходи можуть створити тяжку ситуацію", – вважає експерт із угорського Центру східних досліджень Ілона Гізинська.

Вона додала, що угорці можуть зіткнутися із захмарними цінами на енергоносії та дефіцитом електроенергії лише за кілька тижнів, якщо не буде знайдено рішення.

Журналісти зазначають, що заборона відбувається в умовах загострення відносин між Києвом та Будапештом. Цього тижня президент України Володимир Зеленський критикував прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за зустріч із Володимиром Путіним у рамках самопроголошеної "мирної місії". Будапешт також наполегливо стримує постачання зброї Києву.

"Будь-яке тривале припинення постачання змусить регіональних нафтопереробників використовувати свої запаси, скоротити їх і тим часом шукати якогось дипломатичного врегулювання проблеми", – зауважив провідний аналітик сирої нафти розвідувальної компанії Kpler Віктор Катона.

Тепер Будапешт може вести переговори щодо збільшення імпорту "Роснефти" або збільшити постачання з Хорватії через трубопровід Adria. Угорщина також може звільнити частину своїх надзвичайних стратегічних резервів, яких вистачить на 90 днів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Орбан зробив заяву про "мирну місію": анонсував нові кроки Україною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини