Головна Новини Суспільство події Україна виділяє 7,8 млрд гривень на розвиток української мови
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна виділяє 7,8 млрд гривень на розвиток української мови

Наразі зафіксували факти лінгвоциду української мови

20 березня 2024, 15:30
Поділіться публікацією:

Кабінет Міністрів України схвалив Державну цільову програму, спрямовану на розвиток та зміцнення статусу української мови як державної. Програма, запланована на період до 2030 року, передбачає низку ключових заходів та ініціатив із загальним бюджетом у розмірі 7,8 мільярда гривень.
Основний акцент у програмі зроблено на зміцненні державного статусу української мови, розвитку та популяризації. Крім того, програма передбачає заходи щодо покращення якості викладання української мови, запровадження іспитів на рівень володіння мовою, розвиток національної словникової бази, підтримку книговидавничої справи та створення інформаційного контенту українською мовою, у тому числі для дітей та молоді. Важливим аспектом є також розширення україномовного інформаційного простору як усередині країни, так і за її межами .

Україна виділяє 7,8 млрд гривень на розвиток української мови

На розвиток української мови планують витратити близько 8 млрд. гривень

"Загроза українській мові рівносильна загрозі національній безпеці України, існуванню української нації та її держави, та без повноцінного функціонування української мови у всіх ділянках суспільного життя суспільства на всій території України українській нації загрожує втрата статусу та ролі титульної та державотворчої нації, що рівнозначно загрозі зникнення української держави з політичної карти світу", — йдеться у документі.
Автори проекту зазначають, що факти лінгвоциду української мови, зафіксовані після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, наочно демонструють серйозність ситуації.
Запровадження цієї програми стане важливим кроком на шляху до збереження та розвитку української культурної та мовної ідентичності, зміцнення державного суверенітету та національної безпеки. Вона сприяє не лише захисту української мови, а й стимулює її активне використання та розвиток у всіх сферах суспільного життя, наголошуючи на ролі мови як основи національної ідентичності та культурної спадщини України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

20 березня 2024, 18:57

Я даже и не знаю, что тут сказать. Вот почему ни в одной из стран мира, насколько мне известно, подобных программ, равно как и необходимости в них нет? И только у нас все время нужно что-то искусственно поддерживать и защищать? Почему? От кого? От самих себя? Уже и царя давно нет и союз 30 лет как развалился, полная свобода и независимость. И опять защищать надо? Может не стоит заниматься ерундой и не тратить кучу денег непонятно на что, а действительно организовать хорошие курсы для всех желающих, как тут предлагают в комментариях? И от этого будет реально намного больше пользы.

Ігор

20 березня 2024, 16:16

Ось він найбільш потрібний напрямок витрат! Особливо, коли учні російською лайкою розмовляють не тільки біля шкіл, а і в середині них. Не треба забувати, що в першу чергу треба фінансувати хирургию. Щоб виправляти дефекти російськощелепних: Янетряпка з Янелох і в усій корумпованій обслузі Фюрера у пОПі. Взагалі, де гарні курси української для всіх на освітніх платформах, наприклад Дія-Освіта?


Новини