Головна Новини Суспільство події Україна сам на сам з агресором: як США могли б покласти край війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна сам на сам з агресором: як США могли б покласти край війні

Експерти розповіли, чому Вашингтон відмовляється задіяти всі свої сили та можливості, щоб допомогти Україні дати відсіч Росії

2 березня 2022, 12:45 comments1537
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден виступив із щорічним посланням до Конгресу про становище країни. Звичайно, чимало говорив про російське вторгнення в Україну. Як охарактеризуєте основні тези? Чи могли (чи можуть) Штати діяти жорсткіше? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Україна сам на сам з агресором: як США могли б покласти край війні

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Якби перед початком конфлікту США ввели обмежений контингент в Україну військ НАТО чи американських військ – ніякої війни не було б

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв пояснює:

"Кілька днів тому в одному з інтерв'ю Байден проговорився, що в ультиматумі, переданому Путіним у грудні США, була опція – якщо умови загалом не будуть прийняті, то він вирішить питання України військовим шляхом. Звідси й пішли всі попередження розвідки про прийдешнє вторгнення, яке, в результаті, і сталося. Звісно, це викликало шквал критики як із боку республіканців, а й із боку частини демократів. Тому, враховуючи внутрішній порядок денний у США (а він є для Байдена абсолютно негативним, що показують усі останні рейтинги, що пробивають чергове дно), його вчорашня мова була присвячена не США, а російсько-українській війні. Він, на мою думку, 18 разів вимовив слово "Путін" і 12 разів – "Україна". У сухому залишку – нові санкції, допомога зброєю, але не прямий військовий захист".

Руслан Бізяєв нагадує, що і Байден, і прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон однозначно заявили, що не закриватимуть небо над Україною. Тобто там продовжуватиме господарювати російська авіація, а на наші міста – падати скинуті нею бомби та запущені ракети, які могли б бути збиті силами НАТО.

"Керівництво США чітко дало зрозуміти, що не має наміру робити дії, які, на думку американської адміністрації, можуть призвести до Третьої світової війни. Мовляв, ми задушимо Путіна санкціями, залишаючи дипломатичний коридор для переговорів", – зазначає експерт.

На його думку, 1 млрд доларів, який обіцяють виділити Україні – крапля у морі, порівняно з 2,3 трлн доларів, які лише за офіційними даними США витратили на 20 років кампанії в Афганістані. Навіть якщо розбити по роках – нам дають значно менше… Як і в сенсі озброєнь.

"Так, до нас йдуть із Заходу зброя, боєприпаси, але явно не в тій кількості, як необхідно. Практично не поставляється військова техніка, така необхідна. Так що – дякую, звичайно, за підтримку. Але потрібно щось значно дієвіше. Те, що називається блок НАТО. Що міг би зробити Байден чи керівництво Альянсу? Перед початком конфлікту – ввести обмежений контингент в Україну. Війська НАТО або американські війська. І ніякої війни не було б! А що вони робили? Евакуювалися. Викликаючи додаткову паніку в Україні і начебто підстрікаючи Путіна", – наголошує Руслан Бізяєв.

Він упевнений, що потрібен не лише військовий, а й гуманітарний порядок денний, економічний. І однозначна позиція Байдена – не просто зміцнювати кордони НАТО, а чітко показати, що, якщо йде грубе порушення міжнародного права (а саме це творить Росія в Україні), то Альянс загалом і США зокрема реагуватимуть усіма можливими шляхами.

"Адже була та сама Югославія, коли Захід вважав, що йде гуманітарна катастрофа – і втрутився. Було дві кампанії в Іраку. Були й інші кампанії, коли блок НАТО поза межами свого блоку діяв не лише гучними заявами. Якщо натовці проковтнуть те, що зараз відбувається в Україні, можна вважати, що НАТО – ні", – попереджає Руслан Бізяєв.

В американців – безмежні можливості для жорсткішого реагування на агресію Росії

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що Байден намагається створити видимість, що робить достатньо для підтримки України у війні з Росією, максимально намагаючись уникнути прямої участі США у бойових діях.

"В американців – безмежні можливості для жорсткішого реагування на агресію Росії. Потрібно діяти так, як американці поводилися в Кувейті, який звільнили від окупації Іраку в 1991 році. сили, що допомогло б українській армії швидко вигнати окупантів, не допустити нових смертей серед цивільних, нових руйнувань", – упевнений експерт.

На його думку, загроза прямої участі США та НАТО у війні на боці України шокувало б російське суспільство та оточення Путіна, призвело б до паніки, колапсу політичної та економічної системи РФ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент США Джо Байден розповів, у чому головний прорахунок Путіна із вторгненням в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини