Головна Новини Суспільство події Україна різко зближується з Польщею: що означає цей союз – які вигоди несе
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна різко зближується з Польщею: що означає цей союз – які вигоди несе

Між країнами стираються історичні розбіжності, щодня Україна та Польща посилюють співпрацю практично у всіх сферах

2 червня 2022, 13:27 comments1387
Поділіться публікацією:

За підсумками міжурядових консультацій у Києві представники України та Польщі підписали низку двосторонніх документів. Серед іншого – задекларували економічну, оборонну, прикордонну та іншу співпрацю. Експерти оцінили для видання "Коментарі" рівень розвитку українсько-польських відносин останнім часом – та їхню корисність для наших країн.

Україна різко зближується з Польщею: що означає цей союз – які вигоди несе

Україна та Польща. Фото: з відкритих джерел

Польща продовжуватиме відігравати зростаючу роль у нашій економіці, культурних, гуманітарних, оборонних питаннях

Голова Національної Ради економічного розвитку, член виконкому м. Бровари Олексій Дорошенко розмірковує так:

"Я належу до розряду євроскептиків. І багато хто, думаю, останнім часом усвідомив, що ми, можливо, ліземо в капкан, коли хочемо потрапити до Євросоюзу. По-перше, як з'ясувалося, низка країн не дуже хочуть нас там бачити. По-друге, уявіть ситуацію, що, коли ми потрапляємо до ЄС, а Німеччина і Франція, які вважаються його лідерами, починають нам диктувати деякі правила. І навіть, якщо вони не є вигідними для України, ми зобов'язані їх виконувати".

Багатьом країнам Східної Європи, які увійшли до ЄС, це знайоме, зазначає експерт. І є навіть так звані бунтарі. Ті, хто завжди мають свою особливу позицію.

"До їхнього розряду можна віднести країну, яку ми поважаємо, і яка нам дуже допомагає у протистоянні з РФ – це Польща. І країну, яка, навпаки, демонструє лояльність до Росії – це Угорщина. При цьому саме ці країни-бунтарі найбільше отримують економічні переваги для своїх громадян, свого бізнесу. Країни, які досить слухняні, зазнають найбільших втрат. І там бачимо досить велику трудову міграцію, як і в Україні. Тому, – акцентує Олексій Дорошенко, – питання про подальшу інтеграцію до Європи актуальне з погляду того – як ми це робитимемо. Особливо в умовах, коли ЄС переживає явно не найкращі часи. І союзи як тепер їх називають – малі (країн, які входять до ЄС і не входять туди) набувають все більшої актуальності".

І той союз, продовжує експерт, який був актуальним ще до широкомасштабного вторгнення росіян (Великобританія-Польща-Україна), став ще важливішим після 24 лютого. Тепер ще й, можливо, з країнами Балтії, а в перспективі – і Туреччиною.

"Зараз між Україною та Польщею як сусідами відбувається дедалі більша інтеграція в усіх напрямках – це факт. І факт, який тішить. Так, ми маємо складну історію. Про це не можна забувати. Але при цьому слід розуміти, що жити треба не минулим, а сьогоденням та майбутнім. Виходячи з цього, ми бачимо, що Україна та Польща зміцнюють економічні та інші відносини. Це відбувається насамперед на урядовому рівні. Але на рівні, наприклад, регіональній владі також важливо проводити подібну роботу", – вважає Олексій Дорошенко.

Так, за його словами, Бровари мають у побратимах три польські повіти (райони). І стосунки – дуже добрі. Що допомагає і Броварам, і тим українцям, які мешкають у Польщі. Тому що, як виявилося, їхні питання набагато краще вирішуються у тих повітах, які мають особливі стосунки з українськими містами.

"Така інтеграція – дуже важлива, – упевнений експерт. – Тим більше, що одним із найбільших економічних партнерів України, окрім звісно ЄС, є Польща. І вона продовжуватиме відігравати зростаючу роль у нашій економіці, культурних, гуманітарних, оборонних питаннях. І цілком логічно, що ми нарешті зробили наступний крок у зміцненні зв'язків. Сподіваюся, подібні кроки продовжуватимуться, зокрема на рівні співпраці місцевої влади".

За словами експерта, значна частина українців, які вимушено покинули нашу країну та осіли в Польщі, або їхали через неї, так чи інакше, встановлюють контакти. І ці працюватимуть, зокрема в економічній сфері.

"Ті самі бізнес-партнери чи українці, які живуть в Польщі – часто люди досить активні. Вони відкриватимуть бізнес. І кого вони передусім скажемо так, "підтягуватимуть" до Польщі? Українців. З погляду постачальників, найманих працівників, тих, хто надаватиме віддалені послуги, – працювати з українцями їм простіше. І з ментального погляду (не потрібно шукати довгого підходу), і тому що це дешевше", – пояснює Олексій Дорошенко.

Він упевнений, що союз зміцнюватиметься. І якщо він виявиться успішним (а для цього є всі передумови, включаючи бажання перших осіб держав та звичайних людей), ми побачимо його розширення на інші країни.

"Литва, наприклад, коли Великобританія запропонувала їй стати частиною такого альянсу, поставила розумне питання – що ми з цього матимемо? Простий приклад. Українські експортні потоки зараз йдуть через західний кордон. Насамперед – через Польщу. А далі потрібні сильні порти. І це – Литва. При цьому литовське місто-порт Клайпеда втратило значну частину доходів (можливо, 30-40% вантажообігу) через розрив відносин із Білоруссю та Росією. Відповідно, якщо ми завантажуватимемо порти Клайпеди – це більш ніж зацікавить Литву, – наголошує Олексій Дорошенко. – І, якщо ось так пройти кожною країною потенційного альянсу – ми знайдемо багато точок дотику, що, природно, зробить успішним новий союз та нашу подальшу стратегію розвитку".

Перемога України у російсько-українській війні змінить центри впливу у ЄС. У цьому випадку Польща може серйозно потіснити Німеччину та Францію

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна наголошує, що рівень розвитку відносин між Україною та Польщею сьогодні перебуває в історичному переломному моменті.

"Ще п'ять років тому у це було складно повірити, коли Польща забороняла в'їзд на свою територію українцям із "антипольською" позицією, а відносини між главами держав можна було охарактеризувати як прохолодні. В умовах повномасштабної війни Росії проти України – саме Польща стала не просто нашим головним європейським союзником з військових, політичних, гуманітарних питань. Польська держава та польський народ продемонстрували безмежну солідарність з українцями, надавши дім для кількох мільйонів українських біженців, фінансову та військову допомогу з перших днів війни", – наголошує політолог.

Сьогодні, продовжує Ганна Малкіна, йдеться про відновлення довіри між нашими народами. А довіра — найцінніший ресурс для вибудовування як міжособистісних відносин, а й економічних, і політичних.

"Перемога України в російсько-українській війні змінить центри впливу в ЄС. У цьому випадку Польща може серйозно потіснити Німеччину та Францію. А в союзі з Великобританією та країнами Балтії вісь впливу в Євросоюзі зміститься на користь останніх. Переваги розвитку українсько-польських відносин, що ґрунтуються на моральному та економічному капіталах, складно переоцінити", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — не лише американські HIMARS: стало відомо, яку смертоносну зброю передасть Україні Лондон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини