Головна Новини Суспільство події Україна придбала криголам James Clark Ross: скільки коштує британське судно
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна придбала криголам James Clark Ross: скільки коштує британське судно

Україна купила у Британії криголам James Clark Ross, якому вже 30 років

20 серпня 2021, 15:58
Поділіться публікацією:








Україна і Великобританія уклали угоду з продажу криголама James Clark Ross для потреб українських антарктичних досліджень. З української сторони договір підписав Національний антарктичний науковий центр, з британської — установа Дослідження та інновації Великобританії, повідомляє пресслужба НАНЦ.

Україна придбала криголам James Clark Ross: скільки коштує британське судно

Криголам James Clark Ross. Фото: British Antarctic Survey

Судно прибуде в Україну, в порт Одеси, на початку осені вже під прапором нашої країни. Зараз криголам перебуває в Данії. Угода, як і планувалося раніше, коштувала близько 5,3 млн доларів — за ці гроші Україна отримала побудоване 30 років тому судно в комплекті з двома катерами, повним баком пального і супутніми юридичними послугами.

У НАНЦ вважають, що наявність в України власного криголама відкриває ряд перспектив в науково-дослідному напрямку. Останні 20 років Україна вимушено обходилася без власного криголама, для доставки антарктичних експедицій доводилося фрахтувати іноземні судна. Тепер є можливість самостійно перевозити вчених в Антарктиду, і попутно проводити поглиблені дослідження Південного океану.


James Clark Ross був побудований в 1990 році британської суднобудівною компанією Swan Hunter Shipbuilders. Його довжина — 100 м, водотоннажність — 5,7 тис. Тонн. У церемонії його спуску на воду брала участь королева Великобританії Єлизавета II. Криголам став штатним судном Британської антарктичної служби та брав участь в проведенні ряду досліджень, аналогів яким ще не було. Також саме цей криголам в 1996 році доставив групу українських полярників на антарктичну станцію "Фарадей", яка в майбутньому стала української станцією "Академік Вернадський".

Українські полярні дослідники 6 лютого попросили президента України Володимира Зеленського придбати для них криголам. Вибір припав на британський James Clark Ross. Детальніше — в публікації порталу "Коментарі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини