Головна Новини Суспільство події Україна готується до цифрового перепису населення: плюси та мінуси такої ідеї
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна готується до цифрового перепису населення: плюси та мінуси такої ідеї

Із застосуванням різних сучасних цифрових засобів для формування реєстрів зараз можна провести оцінку ситуації з деякими групами населення, але є питання щодо повноцінного перепису населення

13 жовтня 2023, 12:54
Поділіться публікацією:

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров запевняє, що в країні все готово до того, щоб провести перепис населення із застосуванням різних сучасних цифрових засобів для верифікації та формування реєстрів. Як ставитеся до ідеї про цифровий перепис населення? Які плюси та мінуси є подібного демографічного виміру? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Україна готується до цифрового перепису населення: плюси та мінуси такої ідеї

Україна готується до цифрового перепису населення. Фото: із відкритих джерел

Ідея цифрового перепису населення дуже непогана, але є низка питань

Доктор філософських наук, президент Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), професор кафедри соціології Університету "Києво-Могилянська Академія" Володимир Паніотто поділився такою думкою:

"Сама собою ідея цифрового перепису населення дуже непогана. Але є сумніви, що це можна здійснити. Втім, інформації про те, як проводитиметься перепис, недостатньо, щоби можна було сказати щось певне. Незрозуміло також, коли його можна провести".

За словами професора, плюси проведення цифрового перепису полягають у тому, що можна суттєво прискорити процес збору, обробки та аналізу даних. Онлайн-форми, пояснює він, можуть зробити участь у переписі більш доступним та зручним для населення. Те ж використання цифрових реєстрів та баз даних дозволяє оновлювати інформацію в реальному часі або з мінімальною затримкою.

"Цифрові дані легше інтегрувати з іншими державними системами для аналізу та планування. До того ж, цифровий метод може бути менш затратним, ніж традиційні методи", – зазначає Володимир Паніотто.

Проте, наголошує він, виникає безліч сумнівів щодо можливості його проведення.

1). Є сумніви щодо якості реєстрів, які у нас є. Навіть у країнах із хорошими реєстрами (США, Німеччина, Франція) вони використовуються як допоміжні інструменти – і все одно проводяться опитування населення (або комбінація реєстрів та опитувань), наголошує експерт.

2). Використання програми Дія не вирішує проблем. За даними опитування КМІСу, проведеного у вересні 2022 року на замовлення Програми розвитку ООН за підтримки Швеції та у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України, Дію використовує 52% населення, що знаходиться на території, яка контролюється урядом України. Причому ті, хто користуються Дією, відрізняються за багатьма характеристиками тих, хто не користується, звертає увагу Володимир Паніотто.

3). Не всі громадяни можуть мати рівний доступ до Інтернету чи цифрових навичок, що може виключити деякі групи населення з перепису.

4). Чи можливо взагалі проводити перепис під час війни? Як враховувати тих, хто перебуває на окупованій території, тих, хто перебуває в Європі, США (йдеться про близько 6 млн. осіб), тих, хто добровільно чи примусово поїхав до Росії (це ще 1-2 мільйони)? Кого з них можна продовжувати вважати громадянами України та включати до перепису? Наприклад, Елла Лібанова (академік, директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України) вважає, що перепис можна буде провести лише за кілька років після війни, акцентує доктор філософських наук.

"Загалом мені здається, що із застосуванням різних сучасних цифрових засобів для верифікації та формування реєстрів зараз можна провести оцінку ситуації з деякими групами населення, але ніяк не повноцінний перепис населення. Втім, повторюся, інформації про те, як проводитиметься перепис недостатньо, щоб можна було сказати щось більш визначене", – уточнює Володимир Паніотто.

Перепис потрібний, він може бути електронним, але зараз це точно не на часі

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко у проведенні електронного перепису під час війни бачить більше проблем, ніж позитиву.

"Без перепису – не можна. Нам важливо бачити реальну демографічну картину. Нагадаю, що останній офіційний перепис населення України відбувся 2001 року. За його підсумками населення країни становило близько 48 млн. осіб. Перепис важливий для соціалки, для економіки, для розрахунку бюджету. Але цифровий перепис – це не зовсім перепис. Особливо якщо даними намагаються маніпулювати. У нас уже намагалися провернути щось подібне у 2020 році, – зазначає соціолог. – І тоді, згідно з даними міністра Кабінету міністрів України Дмитра Дубілета, реальна чисельність готівкового населення, яке проживало на території України на 1 грудня 2019 року (без тимчасово окупованих Криму та частин Донецької та Луганської областей), склала 37 мільйонів 289 тисяч осіб. Ось тільки 4 лютого того ж таки 2020-го Український центр громадських даних заявив, що всі основні цифри зі звіту Дубілета (нібито заснованого на зведенні низки баз, особливої методології) були отримані... простим множенням даних Держстату на коефіцієнт 0,888".

Зрозуміло, що зараз вони так тупо не зроблять, вважає Андрій Єрьоменко. Але де гарантія, що цифри також не будуть взяті плюс-мінус "зі стелі"?

"Друга проблема. Навіть якщо такий перепис намагатимуться провести нормально (у чому я дуже сумніваюся), у нас через війну — дуже динамічна ситуація. Люди швидко переїжджають із місця на місце. Хтось опинився в окупації, хтось – за кордоном, хтось уже три рази переїхав усередині країни. Плюс – має місце множинна реєстрація, коли одна й та сама людина зареєстрована за різними адресами. І кількість тих самих переселенців у нас варіюється від 4 до 8 млн, тому що їх не видалили з якихось баз після чергового переїзду. В результаті така складна та дорога процедура як перепис населення не надасть нам реальної картини", – упевнений експерт.

Він звертає увагу ще на момент. Якщо ставка зроблена саме на цифровий перепис, треба зводити бази даних. Відповідно, вся інформація про вас, яка є у різних базах, зведеться в одну.

"А що у нас із безпекою баз даних? Вони точно надійно захищені? Чи всюди все побудовано так розумно як у Дії, яка просто переадресовує ті чи інші запити до тих чи інших структур? Перепис потрібний, він може бути електронним, але зараз для цього точно не час", – резюмує Андрій Єрьоменко.

В Україні вже провели цифровий перепис у 2020-му році

Економічний експерт Данило Монін також нагадує, що в Україні цифровий перепис ніби провели у 2020-му році. І нарахували тоді 37-38 млн людей.

"Але Укрстат це проігнорував – і продовжує публікувати, ніби нас ще 41 млн. людей. Хоча з урахуванням війни, втрат територій, виїзду мільйонів людей – добре нарахувати хоча б 30 млн осіб", – вважає експерт.

На його думку, якщо після проведення цифрового перепису Укрстат знову публікуватиме 40-41 млн населення, тоді такий перепис – це гроші на вітер, що особливо злочинно під час війни.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які очікування від виборів у Польщі – що буде з українсько-польськими відносинами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини