Головна Новини Суспільство події Україна б'є сумні рекорди: чому країна виявилася не готовою до нової хвилі коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна б'є сумні рекорди: чому країна виявилася не готовою до нової хвилі коронавірусу

Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна"

7 листопада 2021, 17:25
Поділіться публікацією:

В Україні – справжня ковід-катастрофа. У листопаді практично кожну добу – понад 20 тисяч нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. А 5 листопада встановлено антирекорд летальних наслідків за добу – 793 особи. При цьому у нас звільнили 5 міністрів, але не зачепили того ж таки голову МОЗ Віктора Ляшка, хоч провал підготовки до нової хвилі пандемії – це і його "заслуга". Чому було допущено цей провал? Які висновки слід зробити з того, що відбувається? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".

Україна б'є сумні рекорди: чому країна виявилася не готовою до нової хвилі коронавірусу

Коронавірус (фото з відкритих джерел)


Президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк вважає, що провал у протидії новій хвилі коронавірусу допущено з низки причин. У тому числі тому що влада особливо не готувалася до неї, сподіваючись, що ця хвиля буде слабшою.


"Позначаються і проблеми з вакцинацією, – зазначає експерт. – По-перше, вакцинація лише зменшує відсоток, що людина захворіє, але не виключає можливості зараження. До того ж новий штам "Дельта" нерідко пробиває вакцину. Ще одна проблема – у нас не зробили ставку на вакцинування групи ризику (60), які дають основне навантаження на лікарні. Вакцини щось з'явилося досить багато. І різною. А групи ризику переконати вакцинуватись не вдалося. У результаті почали вакцинувати всіх, встановлюючи ті чи інші перепони. Адже працездатне населення дістати легше. Ставлять шлагбауми на шляхах переміщення не вакцинованих. Не дають їм потрапити на роботу, позбавляють самої роботи, не допускають до місць громадського харчування тощо. У результаті багато хто почав вакцинуватися, але черги лише збільшили ризик поширення захворюваності".


Віктор Сердюк наголошує, що вищеназвані причини нашарувалися на певний безлад, розгильдяйство нашої влади.


"Маємо ще й проблему із нестачею кисню. Чому заздалегідь не перейнялися цією проблемою? У результаті заводи пішли на профілактику у розпал пандемії, – зазначає експерт. – Не виключаю, що деяким хворим навіть прикрутили кисень, аби вистачило на більшу кількість. Або дали технічний кисень, що загрожує рядом проблем".


Ексзаступник міністра внутрішніх справ України, колишній губернатор Закарпаття та Луганщини, народний депутат Верховної Ради 6-го та 7-го скликань Геннадій Москаль із жалем зазначає:


"На жаль, але ми лідируємо не за рівнем життя або зростанням промвиробництва, а за рівнем смертності від ковіду. Чому? Тому що влада цим не займається. Їй це, здається, нецікаво. І висновків із попередніх хвиль вона не зробила. Хіба проблема вакцинації обговорювалася на РНБО? Чи нестача кисню, неготовність медичних закладів до хвилі, про яку усі експерти попереджали? У нас залишилася колишня кількість реанімацій, які треба було збільшувати в рази. Нічого не робилось! Ну, а слухняний Ляшко – зручний президентові та його Офісу. І щоранку доповідає Єрмаку: скільки захворіло – і скільки можна показати суспільству. Все узгоджується з ОП, зокрема статистика".


Геннадій Москаль упевнений, що неготовність до нової хвилі, до атаки агресивного штаму "Дельта" – черговий доказ, що ця влада – злочинно не компетентна.


"Що зробила держава в рамках підготовки до нової атаки коронавірусу? Нічого! Я бачив лікувальні заклади Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії. Скрізь є кисневі станції. У палати підведено кисень. Чому в нас цього нема? Чому не можна було підготуватись? Чому ми не переймаємо світовий досвід? Адже багато країн дельта-хвилі накрили раніше за нас. А ми, виходить, червоне літо проспівали, а восени – схопилися за голову. Кабмін, зокрема голова МОЗ, Офіс президента – що вони робили? Чому тільки зараз виділили гроші на кисневі станції, хоч відповідний законопроєкт було запропоновано ще влітку? І те – виділили небагато. Та й поки що закуплять, ця хвиля забере тисячі життів, – прогнозує ексгубернатор. – На жаль, але ця влада думає про другорядні речі. Про те, що може підняти рейтинг, про якісь піар-моменти. а боротьба з ковідом у Зеленського та його Офісу явно не у пріоритеті".


У політолога Володимира Цибулька склалося враження, що зміна голови МОЗ може призвести до ще більшого хаосу в роботі міністерства.


"По суті, зараз місцева влада несе повноту відповідальності за стан справ у регіонах. Адже міністерство за таких умов мало відмовитися від централізованої закупівлі (хоча і вона сьогодні провалена) і за лікарськими засобами, і за киснем. І кого тепер називати Доктор Смерть? Адже дії Уляни Супрун, на яку недоброзичливці наліпили цей ярлик, були набагато професійнішими, ніж дії Віктора Ляшка", – наголошує політолог.


Втім, зазначає Володимир Цибулько, особливий наголос на персоні міністра Ляшка важливий лише як показник симптомів хвороби усієї влади.


"І головна причина хвороби – президент Зеленський та його Офіс! Саме вони – головні для прийняття всіх рішень, навіть у медицині. І саме вони призвели не лише до провалу підготовки до нової хвилі коронавірусу, а й до розвалу економіки, а також системи влади загалом.


Нагадаємо, лікувати ковід, особливо мутований штам "Дельта", потрібно починати відразу на початковій стадії, адже вірус дуже швидко вражає організм людини. Тому важка пневмонія послаблює вас за лічені години. Про це написали "Миколаївські новини", оприлюднивши коментар керівника Миколаївської обласної медичної установи Світлани Федорової.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сташинский

8 листопада 2021, 07:40

Вот уж секрет Полишинеля! Раз дела обстоят именно так, значит кому-то это нужно. А кому нужно сокращение населения, особенно пенсионеров? Кому нужна земля и то, что на ней без населения? Кому не хочется платить социалку? Кто боится собраний. шествий, манифестаций? Кто дрожит от гнева народного?


Новини