У Зеленського зобов'яжуть вчити ще одну мову: кого торкнеться

Президент вніс до Верховної Ради законопроект, який проголошує англійську мовою міжнародного спілкування

Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, який офіційно визначає статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Якщо законопроект буде схвалений, англійською мають володіти держслужбовці категорії "А", частково категорії "Б" і "В", а саме - голови місцевих адміністрацій, офіцери, поліцейські та прокурори. Про це повідомляють "Коментарі".

Обов'язково англійську мову мають знати голови ОДА, їх перші заступники та заступники, офіцери, перелік, яких встановлюється Кабміном. Знання інгліш будуть вимагати у поліцейских середньої та вищої ланки, керівників цивільного захисту, податківців, митників, керівників держпідприємств.

Окрім цього, інформаційні матеріали про культурні заходи в державних та комунальних підприємствах будуть дублюватись англійською мовою.

"Трансформація статусу англійської мови в Україні - це необхідність і стратегічний крок до повноцінного членства нашої держави в ЄС, адже знання англійської мови - ключова компетенція в умовах глобалізаційних змін", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, що раніше про необхідність прийняття англійської мови другою державною говорив секретар РНБО Олексій Данилов, а згодом за її особливий статус виступав голова уряду Денис Шмигаль.

Англійська є однією з найпоширеніших мов у світі. Після здобуття незалежності британськими колоніями англійська мова залишилася або рідною мовою більшості населення США, Канади, Австралії, Нової Зеландії, або однією з офіційних мов Індії, Нігерії. Вона є рідною для близько 335 млн осіб (2003 рік), третьою рідною мовою у світі після китайської та іспанської, людей, які розмовляють нею (включаючи тих, для кого вона є другою мовою), — понад 1,3 млрд осіб (2007). Вона також одна з шести офіційних та робочих мов ООН. Англійська мова є офіційною у 58 країнах.

Тим часом, у Канаді обмежили використання англійської мови.

РПЦ запропонувала вивчати в школах вимерлу мову.

А в Росії хочуть скасувати англійську мову, тому що вона "мертва".