Головна Новини Суспільство події У світі може спалахнути ще одна серйозна війна: експерти оцінили вірогідність
commentss НОВИНИ Всі новини

У світі може спалахнути ще одна серйозна війна: експерти оцінили вірогідність

Ситуація ускладнюється тим, що до атак на Ізраїль підключилася Хезболла

8 жовтня 2023, 15:44 comments8409
Поділіться публікацією:

Йде друга доба після атаки ХАМАС на Ізраїль. Ескалація продовжується. Ліванська "Хезболла", підтримувана Іраном, почала атакувати південь Ізраїлю. І ізраїльський військово-політичний кабінет ввів у дію пункт "40 алеф", що фактично означає визнання стану війни. Які основні висновки можна зробити зараз? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

У світі може спалахнути ще одна серйозна війна: експерти оцінили вірогідність

Ескалація конфлікту між Ізраїлем та Сектором Газа

Точно можна забути про договір між Ізраїлем та Саудівською Аравією

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос наголошує, що наземна операція, на яку, схоже, зважився Ізраїль, означає велику кількість жертв. І ізраїльська влада, на його думку, має розуміти можливі політичні наслідки.

"Багато чого залежатиме від того, як той же колективний Захід на чолі з США буде готовий до такого розвитку подій – з дуже поганою картинкою (маса руйнувань і жертв). Це може погіршити відносини тих, хто підтримує Ізраїль із Глобальним Півднем. І викликати серйозну кризу світового масштабу", – зазначає експерт.

На його думку, точно можна забути про договір між Ізраїлем та Саудівською Аравією, до чого все йшло останні місяці. І це, наголошує Ігор Семиволос, серйозно порушує плани щодо створення анти-іранської коаліції.

"Ізраїльське суспільство, зі зрозумілих причин, потребує крові, рішучості. Але ситуація ускладнюється тим, що до атак на Ізраїль (тепер уже на півдні) підключилася Хезболла (має репутацію "держави в державі", де-факто поза контролем влади Лівану, підтримується Іраном). А сам Іран заявив про повну підтримку таких атак. На Близькому Сході може спалахнути серйозна війна. І ці ризики враховуватимуть глобальні гравці", – констатує директор Центру Близькосхідних досліджень.

Є низка факторів, які стримують Ізраїль від негайної – різкої та жорсткої – операції

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков поділився такою думкою:

"Ізраїль явно застали зненацька. На нього напали з повітря (ракети та дельтаплани), із землі та з моря. Сили, які несли бойове чергування і повинні були перебувати у вищому ступені боєздатності, виявилися до такого нападу не готові. Коли в казармах захоплюють сплячих солдатів, це багато про що говорить. До подібного призводить недооцінка противника, шапкозакидальні настрої. І це важливо враховувати Україну, яка не завжди серйозно ставиться до російських військ".

Також важливо розуміти, продовжує експерт, що коли перебуваєш у зоні перетину інтересів основних геополітичних гравців, не можна розслаблятися. Бо не знаєш, коли і з якого боку матимеш удар.

"Спробував Ізраїль покращити відносини з Саудівською Аравією, задумався про військову допомогу Україні, вважав, що із сектора Газа не може статися нападу (якщо він надає туди електрику, дає робочі місця) – і йому "прилетіло". Конфлікт, що ґрунтується на релігійних та територіальних питаннях, якщо й вирішується, то – століттями", – акцентує Олег Старіков.

Він вважає те, що відбувається війною спецслужб, міжнародних акторів — США, Великобританії, Ірану, РФ, низки арабських країн, які підтримують Палестину (Катар, Єгипет, Туреччина). Плюс – Китай.

Такий перетин інтересів, запевняє експерт, рано чи пізно призводить до конфлікту. Що ми зараз спостерігаємо на Близькому Сході.

"Якщо цей збройний конфлікт (а Ізраїль назвав те, що відбувається війною), триватиме понад 7-10 днів, є ймовірність, що все піде "врознос". І війна масштабується. Затягнувши всіх міжнародних акторів, яких я позначив вище. Та ж Хезболла, яка вже включилася в конфлікт, значно сильніша за ХАМАС. При цьому що за однією, що за другою організацією стоїть Іран", – пояснює Олег Старіков.

За його словами, є низка факторів, які стримують Ізраїль від негайної – різкої та жорсткої – операції.

По-перше, повноцінне вплутування у війну ліванської Хезболли. По-друге, заручники, яких у чималій кількості (точна кількість невідома) захопили бойовики ХАМАС.

"Хезболла вже попередила, що у разі початку наземної операції армії Ізраїлю в Газі вона почне атаку зі свого боку. А ракетні удари, бомбардування Гази можуть спричинити загибель заручників. Що, втім, поки що не зупиняє ізраїльтян від такого роду "відповіді". Велика війна невигідна США. Адже вона може перерости з локальної до регіональної, а з регіональної – до світової. Президент Байден чітко дав зрозуміти, що Штати всіляко підтримуватимуть Ізраїль, який є союзником США поза НАТО. Але слід розуміти, що американські військові склади спорожніли. Багато звідти було направлено Україні. І військово-промисловий комплекс США зараз не в змозі забезпечити масштабне поповнення запасів. А вивозити наявні ресурси означає знижувати рівень боєздатності США, на що вони явно не готові", – пояснює експерт.

Він звертає увагу на ще один важливий момент. Чинна ізраїльська влада запросила опозицію увійти до уряду національної єдності з огляду на рівень загроз.

"Перед смертельною загрозою має бути об’єднання всіх еліт країни. Це шлях до перемоги. Чому треба вчитися українській владі, якій давно слід піти на об'єднання всіх еліт, а не намагатися й надалі правити одноосібно", – упевнений Олег Старіков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому саме зараз ХАМАС напав на Ізраїль – чи Кремль може бути причетний.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

8 жовтня 2023, 15:08

Їх Єгипет прийняв як рідних, врятував від голоду. Чим вони віддячили? Вимазались кров'ю щоб їх не зачепило, а всіх дітей єгипетських вбили. Поки населення Єгипту оговтувалось вони обікрали все цінне і пішли. Ще син їхнього Бога казав фашистам що посієш те і виросте. Терористи і його розіп'яли. Так і живуть. Використовують і обдурюють всіх їм на шкоду собі на користь. Чим гірше в світі тим більше їх статки. Нічого корисного для світу не зробили тільки криваве зло несли.


Новини