У Раді назвали головну причину, чому боржники тепер сидітимуть без світла

Уряд скасував заборону на відключення світла та нарахування пені за борги за комунальні послуги

Як передає портал "Коментарі", голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що причиною скасування мораторію є те, що матеріально забезпечені українці почали зловживати нормами і накопичувати борги за електроенергію. як пенсіонери та отримувачі субсидій продовжували сумлінно оплачувати ЖКП.

"Проблема полягала в тому, що ті люди, які можуть платити та повинні платити, особливо в такий складний період часу, не платили, розуміючи, що можна не платити і за це нічого не буде", – заявив Андрій Герус.

За його словами, на відновлення енергооб'єктів після обстрілу потрібні гроші, тому уряд ухвалив таке рішення. Наразі тариф на електроенергію для населення становить 2,64 грн/кВт-год. Підвищення тарифу відбулося 30 травня 2023 року. Тоді Кабмін підвищив тарифи на електроенергію для населення майже вдвічі – до 2,64 грн/кВт-год.

Зазначимо, Кабмін скасував мораторій на відключення світла та нарахування пені за заборгованість за житлово-комунальні послуги. Виняток – зона активних бойових дій. Про це йдеться у відповідній ухвалі уряду. Про що говорить це рішення? Чи не викличе воно соціальний вибух з огляду на ситуацію, коли заборгованість із оплати за комуналку під час війни продовжує зростати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Кабмін пропонує нову Нацстратегію доходів: що привертає увагу і чи варто переживати.

Також видання "Коментарі" повідомляло – чи можна було не підвищувати тарифи на електроенергію: відповідь експертів.