Головна Новини Суспільство події У новий рік – зі змінами: Тарифи, виплати, нові правила
commentss НОВИНИ Всі новини

У новий рік – зі змінами: Тарифи, виплати, нові правила

Традиційно з початком року набувають чинності нові закони, змінюються тарифи та запроваджуються нові правила

1 січня 2023, 22:29
Поділіться публікацією:

Про головні зміни в Україні з початком 2023 року розповідають "Коментарі". Чи індексують соціальні виплати, як зміняться комунальні тарифи та чого чекати підприємцям – короткі узагальнення.

У новий рік – зі змінами: Тарифи, виплати, нові правила

Зміни з 1 січня: чи подорожчає комірне та інші новації

У цьогорічній державній казні мінімальні соціальні стандарти залишаються без змін. Новий держбюджет встановлює розміри мінімальних зарплат і прожиткового мінімуму, від яких залежать платня бюджетників, розміри пільг, соціальних допомог, податків, штрафів тощо. У новому році вони залишаться такими ж, як і в грудні: мінімальна зарплата — 6 700 грн, мінімальна пенсія за віком 2 093 грн, прожитковий мінімум — 2 589 грн. Лише у березні обіцяють індексацію пенсій. Попередньо йдеться про підвищення на 5,4%.

Ціна електроенергії для побутових споживачів до кінця опалювального сезону, до 1 квітня, залишиться такою ж — 1,44 грн за кВт-год за умови споживання до 250 кВт-год на місяць. Для тих, хто споживає більше ніж 250 кВт-год на місяць, — 1,68 грн.

Щодо газу, теплопостачання та гарячої води, то до квітня 2023 року діятиме державний мораторій на підвищення цін. Але вартість електроенергії для кінцевих непобутових споживачів зростає — в середньому на 15 коп, а для промислових енергомістких споживачів — на 4 коп. за кВт-год. Комісія, яка регулює сферу енергетики та комунальних послуг, напередодні Нового року затвердила нові тарифи на воду та на водовідведення. Вони збільшаться на 10-30% у більшості областей. Проте за добу до Нового року з'явилася інформація, що цю постанову відправили на доопрацювання. Та офіційної інформації про призупинення нових тарифів не має.

Цьогоріч держава відшкодовуватиме видатки на оренду приміщень книгарням, які продають книжки виключно українською мовою, мовами країн Євросоюзу і корінних народів України. Умовою отримання державної субсидії є певні вимоги, зокрема, доходи від продажу книг мають становити не менше ніж 80% від усіх доходів, а торгові зали з книжковими полицями — не менш як 80% її площі. Розмір компенсації — 20% від доходів з продажу книжок, проте закон встановлює граничні площі, на які держава надаватиме відшкодування. А ще, починаючи з поточного року видаватимуть книжкові сертифікати на кожне немовля і кожну дитину, якій виповнюється 14 років. Вартість сертифіката — близько 800 гривень, його можна буде використати на придбання українських книжок.

З початку року кожен повнолітній житель України може безплатно обміняти лампи розжарювання старого зразка на світлодіодні. Кожен дорослий може замінити п'ять лампочок. Програму реалізовуватимуть через Укрпошту. Треба прийти до поштового відділення й обміняти лампи. Або залишити заявку на порталі "Дія", а потім прийти на пошту для обміну. В уряді кажуть, що загалом планується обміняти 50 млн старих лампочок на LED-лампи і що значна частина коштів на цю програму — це кошти Євросоюзу.

З 1 січня набуває чинності законодавство, яке вимагає від продавців наявність платіжних терміналів (POS-терміналів) для безготівкових розрахунків з покупцями. Але вимога про обов'язковість такого термінала стосується майже усіх торговців у населених пунктах, де кількість населення становить понад 25 тисяч осіб. Якщо менше — є відстрочка на рік. Це правило не поширюватиметься на ФОП — платників єдиного податку І групи, та тих, хто займається продажем з використанням торгових автоматів, виїзну чи виносну торгівлю, продаж власноруч вирощеної або відгодованої продукції. Проте такі законодавчі новації, кажуть експерти, можуть суттєво ускладнити роботу малого бізнесу, оскільки через вимкнення світла безготівкові розрахунки часто стають неможливими.

З 1 січня 2023 року в Україні дозволять використання лише біорозкладних пакетів. Усі інші пластикові пакети — кульочки, "маєчки" тощо — товщиною менше ніж 50 мікрометрів заборонять. Товстіші пластикові пакети будуть дозволені, оскільки їх можна переробляти. Але покупцеві треба буде платити за них кілька гривень.

"Нова пошта" повідомила про підвищення тарифів на обслуговування. Посилка вагою до 2 кг подорожчає на 10 грн і становитиме 70 грн, вагою до 10 кг стане дорожчою на 20 грн і становитиме 100 грн, до 30 кг — також на 20 грн і коштуватиме 140 грн. Пересилання документів обійдеться в 55 грн замість 40-45 грн минулого року. Водночас "Укрпошта" повідомила, що з 1 січня на 75% знизить вартість експрес-доставок до Польщі. Швидкісне доставлення передбачатиме, що пакунок до 1 кг коштуватиме 6 доларів США, посилка, що важить 10 кг — 8,85 долара США, до 20 кг — 12,5 долара.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що чекає на українців у 2023 році: прогноз астролога.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини