Головна Новини Суспільство події У Лондоні обговорюють відновлення України: чи є надія, що наші пропозиції почують
commentss НОВИНИ Всі новини

У Лондоні обговорюють відновлення України: чи є надія, що наші пропозиції почують

У Лондоні український уряд презентує своєрідний план-максимум

21 червня 2023, 13:30
Поділіться публікацією:

У Лондоні розпочала роботу конференція з відновлення України після війни з Росією, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. З учасниками заходу вже зустрівся Король Чарльз ІІІ. Відомо, що Україна повезла на конференцію свою пропозицію, досить амбітну. Які очікування від цього заходу? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

У Лондоні обговорюють відновлення України: чи є надія, що наші пропозиції почують

Конференція щодо відновлення України після війни з Росією. Фото: із відкритих джерел

Наша влада діє за принципом — може, щось вийде, проси більше, щоб отримати те, на що розраховуєш

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Справді, Україна дуже цікаві пропозиції (навіть прожекти) підготувала до цієї конференції. І це вірно. Наша влада діє за принципом — може, щось вийде, проси більше, щоб отримати те, на що розраховуєш. Адже, якщо ви будете не амбітні, то й підтримка буде меншою. Зрозуміло, що таких конференцій буде ще багато, як і розмов про те, як саме відновлювати Україну після війни, а частково – і в процесі. І щось обов'язково вийде. Не все. Але вийде".

За словами експерта, слід розуміти, що у Лондоні ми презентуємо своєрідний план-максимум. І точно не погодимось на план-мінімум. Зате, мабуть, отримаємо щось середнє.

"Немає сумнівів, що відновлення економіки України відбуватиметься дуже важко. Без допомоги світових інвесторів не обійтися, – наголошує Олександр Охріменко. – До речі, на сьогоднішній момент США, Великобританія, ЄС, Світовий банк, ЄБРР, Європейський інвестиційний банк, низка інших країн та міжнародних фінансових інституцій вже фактично виділили для українського бізнесу колосальні кошти. Є гранти і зручні кредити. Тож наші підприємці можуть зараз отримувати гроші для власного відновлення, для відновлення нашої економіки. Тільки Світовий банк виділив як кредити (довгострокові, з маленькою відсотковою ставкою) для українського бізнесу (релокація підприємств, створення нових робочих місць, відновлення та розвиток) 21 млрд доларів. Але бажаючих майже нема, ось що дивно".

Лондон – це Лугано 2.0

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко поділився такою думкою:

"Україна повезла до Лондона відверту нісенітницю та повну лабуду, яка окрім іспанського сорому не викликає жодних емоцій. Лондон – це Лугано 2.0 (у швейцарському Лугано у липні-2022 проходила подібна конференція – прим. ред.): максимум хотілок при мінімумі роботи та практично повний нуль розуміння можливих інтересів потенційних інвесторів".

"Як не дивно, продовжує експерт, але досить амбівалентний проект "Енергетичного хаба", який різко і сильно "пропісочили" у наших ЗМІ – це єдиний приклад саме проекту, який можна обговорювати, доповнювати, змінювати та вдосконалювати, – вважає Юрій Гаврилечко. – Він принаймні є не просто у вигляді презентаційної "хотілки", а у вигляді проекту. І якби таких в уряду Шмигаля хоча б 5-7 штук, то було б, про що говорити. Але їх нема. Тому всі й обговорюють цей хаб".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому українці хочуть виборів – від чого залежатиме їхній результат.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини