Головна Новини Суспільство події У Казахстані оголошено надзвичайний стан: як влада реагує на насильницькі протести
commentss НОВИНИ Всі новини

У Казахстані оголошено надзвичайний стан: як влада реагує на насильницькі протести

Казахстан оголосив надзвичайний стан у місті, що постраждало від протестів

5 січня 2022, 10:18
Поділіться публікацією:

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив двотижневий надзвичайний стан у найбільшому місті центральноазіатської країни Алмати та в західній Мангістауській області, де протести переросли в насильницькі, повідомили в його офісі вранці в середу, 5 січня. Про це повідомляє Reuters.

У Казахстані оголошено надзвичайний стан: як влада реагує на насильницькі протести

Поліцейський автомобіль горить під час акції протесту в Казахстані - Reuters

Згідно з документами, опублікованими на сайті президента, цей крок передбачає комендантську годину з 23:00 до 7:00, обмеження пересування та заборону масових зібрань.

"Заклики атакувати урядові та військові офіси є абсолютно незаконними. Уряд не впаде, але ми хочемо взаємної довіри та діалогу, а не конфлікту", – сказав Токаєв у відеозверненні кількома годинами раніше. 

Як Токаєв говорив, поліція в місті Алмати застосувала сльозогінний газ і шумові гранати, щоб зупинити сотні протестувальників від штурму мерії.

Уряд багатої нафтою країни оголосив пізно у вівторок, 4 січня, що відновлює деякі обмеження цін на зріджений нафтовий газ після того, як протести охопили Алмати після різкого зростання цін на пальне на початку року.

Багато казахів переобладнали свої автомобілі на LPG, який набагато дешевший за бензин як паливо для транспортних засобів у Казахстані через обмеження цін. Але уряд стверджував, що низька ціна неприпустима, і зняв обмеження 1 січня.

Після того, як ціни на пальне піднялися, 2 січня в місті Жанаозен, нафтовому центрі та місці смертельних зіткнень між протестувальниками та поліцією десять років тому, почалися мітинги за участю тисяч людей.

Демонстрації поширилися на інші частини прилеглої Мангістауської області та західного Казахстану, включаючи обласний центр Актау та робочий табір, який використовується субпідрядниками найбільшого казахстанського виробника нафти "Тенгізшевройл". Підприємство під керівництвом Chevron зазначило, що на виробництво це не вплинуло.

В Алмати поліція, схоже, взяла під контроль головну площу невдовзі після розгортання світлових гранат, згідно з онлайн-відео з цього району. Але на прилеглих вулицях та в інших частинах міста годинами лунали вибухи.

На відео, опублікованих в мережі, видно, як у місті спалені поліцейські машини, а також бронетехніка, яка рухається однією з його головних магістралей.

У вівторок, 4 січня, ввечері уряд оголосив, що відновлює граничну ціну в 50 тенге (11 центів) за літр, або менше половини ринкової ціни, в Мангістауській області.

Токаєв, обраний наступник комуністичного лідера радянських часів Нурсултана Назарбаєва, який пішов у відставку в 2019 році, не стикається з політичною опозицією в парламенті.

Президент повідомив у Twitter у вівторок, 4 січня, що наступного дня проведе засідання уряду, щоб обговорити вимоги протестувальників. Він закликав протестувальників поводитися відповідально.

Як повідомляли раніше "Коментарі", газові протести в Казахстані переросли у зіткнення з поліцією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини