Головна Новини Суспільство події У Гаазі почали розслідувати злочини РФ проти України: що це означає для Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

У Гаазі почали розслідувати злочини РФ проти України: що це означає для Кремля

Експерти розповіли, чому зараз Україні важливо вистояти, найгірше на Росію чекає у майбутньому

3 березня 2022, 12:35
Поділіться публікацією:

Майже чотири десятки країн звернулися до Міжнародного кримінального суду щодо варварського вторгнення Росії в Україну. Прокурор МКС Хан Каріма заявив про відкриття відповідного розслідування. Експерти проаналізували цей крок для видання "Коментарі".

У Гаазі почали розслідувати злочини РФ проти України: що це означає для Кремля

Міжнародний кримінальний трибунал. Фото: з відкритих джерел

Як показує розслідування югославських подій, вирок та покарання – неминучі

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко упевнений, що ми бачимо важливий прецедент.

"Раніше стосовно РФ таких справ не порушувалося, хоч підстави були. Поки що розслідується лише катастрофа "Боїнгу" МН-17 над Донецькою областю влітку 2014-го (там явно видно російський слід). Але там процес іде за особливою процедурою. А зараз задіяний саме МКС, – наголошує експерт. – Емоційний та політичний ефект від цього зухвалого, невмотивованого вторгнення Росії в Україну такий великий, що процедура розпочалася дуже швидко. Через лічені дні після початку війни. Важливим є сам факт ініціювання цієї справи".

Але точно не варто очікувати на швидкий результат, попереджає експерт. За його словами, досвід подібних розслідувань слідами війни в колишній Югославії (з військових злочинів, злочинів проти людяності) показує, що саме розслідування займає кілька років. А залучення до суду підозрюваних, яким висунуто звинувачення, може реально відбутися лише після того, як ці люди втратять владу та фізичну безпеку.

"У разі військових злочинів та злочинів проти людяності (і щодо Донбасу, і в цілому по Україні, де росіяни розстрілюють мирних громадян балістичними ракетами, застосовують заборонені види озброєння), потрібно встановити імена винних. Не тільки головну людину, яка розв'язала цю війну – Путіна. До суду, як свідчить процес після воєн у Югославії, необхідно залучити і тих, хто чинив конкретні злочини. Це військові командири, які віддавали накази, представники нижчої ланки, які ці накази безпосередньо виконували. Тож розслідування МКС, безумовно, вимагатиме часу. Але, повторюся, важливим є сам факт, сам прецедент початку цієї справи. Адже, як показує розслідування югославських подій, вирок та покарання є неминучими", – резюмує Володимир Фесенко.

Розслідування буде після закінчення війни – і то не одразу, а зараз нам важливо вистояти

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єрьоменко пояснює:

"Такий процес – це дуже ефективний захід. Єдина його проблема – поки все розгорнеться, запуститься, дійде до вердикту – мине багато часу. Це довга процедура. Вона займає тижні, місяці. А в нас щодня – тотальний обстріл, жертви, гуманітарна катастрофа".

Так що МКС щодо російських злочинів – це міра з розряду трохи на потім, зазначає експерт. Він не сумнівається, що з часом після завершення війни це дасть Україні компенсації, репарації. Адже очевидно, що суд визнає РФ винною у багатьох злочинах, включаючи злочини проти людяності.

"Але, наголошую, це буде після закінчення війни – і то не одразу. А зараз нам важливо вистояти, – наголошує Андрій Єрьоменко. – А від Заходу тут і зараз потрібні – зброя (вона до нас надходить, але особливо необхідні засоби протиповітряної та протиракетної оборони, протитанкові комплекси, бойові безпілотники), посилення економічних санкцій проти агресора (це теж вже є, причому багато компаній розривають зв'язки з РФ , не чекаючи відповідних рішень своєї влади), а також – безпольотна зона над Україною (чого, на жаль, поки що немає, так що росіяни продовжують обстрілювати нас ракетами та завдавати ударів з літаків)".

Читайте також на порталі "Коментарі" — захоплений у полон російський майор розкрив плани Путіна щодо окупації України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини