Головна Новини Суспільство події У Франківську затвердили Програму українізації пам’яті Фаріон і перейменували вулицю на її честь
commentss НОВИНИ Всі новини

У Франківську затвердили Програму українізації пам’яті Фаріон і перейменували вулицю на її честь

У Франківську на сесії міської ради затвердили Програму українізації пам’яті Ірини Фаріон

2 серпня 2024, 19:23
Поділіться публікацією:

У п’ятницю, 2 серпня, на сесії міської ради депутати затвердили Програму українізації пам’яті Ірини Фаріон в Івано-Франківській громаді.

У Франківську затвердили Програму українізації пам’яті Фаріон і перейменували вулицю на її честь

Ірина Фаріон

При цьому міський голова Руслан Марцінків, подякував всім, хто писав свої пропозиції до програми. За його словами, всі пропозиції були опрацьовані, і у програму включили найбільш вагомі.

Зокрема, за словами Марцінківа, серед ключових заходів програми: трансляції лекцій Ірини Фаріон у палаці Потоцьких, проведення літературних фестивалів з залученням відомих авторів у регіоні, постійно діючі безкоштовні курси української мови. Окрім того, програма включає і підтримку книговидання місцевих авторів та літературні премії імені Дорошенка, Федоріва, Франка. Також будуть спеціальні наліпки у всіх комунальних закладах та спонукання закладів торгівлі про спілкування і обслуговування українською мовою. Окрім того, у Франківську будуть проводитися семінари, вебінари та зустрічі на тему вдосконалення володіння українською мовою.

"Дякуємо Ірині Дмитрівні за незламну позицію і величезний спадок, який вона залишила нам. Продовжуємо її справу. Бо вона відстоювала й утверджувала українську мову, культуру, історію й ідентичність", — відзначив Марцінків.

Орім того на сесії міської ради прийняли рішення перейменувати одну з вулиць на честь Ірини Фаріон.

"Депутати прийняли рішення про перейменування вулиць у громаді, зокрема, вулиця Гвардійська в Івано-Франківську тепер носитиме ім’я Ірини Фаріон", – про це вказано на сторінці Івано-Франківської міської ради.

Відомо, що вулиця Гвардійська протяжністю майже 200 м розташована в південній частині Івано-Франківська і сполучає вулиці Симона Петлюри та Осипа Сорохтея. На ній розташовані малоповерхові житлові будинки та дитячий садок "Кобзарик". Неподалік – міський стадіон "Рух" та магістральна вулиця Чорновола. Вулиця Гвардійська підлягала декомунізації, тим паче в Івано-Франківську є вулиця Національної гвардії, що могло спричинити плутанину.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, про основні версії вбивства Ірини Фаріон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини