Головна Новини Суспільство події У Eurostat розповіли, на скільки Європа скоротила обсяги викидів вуглецю у 2020 році
commentss НОВИНИ Всі новини

У Eurostat розповіли, на скільки Європа скоротила обсяги викидів вуглецю у 2020 році

Найбільш шкідливі викиди скоротили Греція, Естонія і Люксембург

8 травня 2021, 21:17
Поділіться публікацією:

Викиди вуглецю від використання викопного палива впали на всій території Європейського союзу в 2020 році, підрахувало статистичне управління блоку в п'ятницю, посилаючись на обмеження COVID-19, які закрили поїздки і заводи по всьому регіону. Про це пише Reuters.

У Eurostat розповіли, на скільки Європа скоротила обсяги викидів вуглецю у 2020 році

Викиди вуглецю в Європі в 2020 році скоротилися на 10%

За даними Євростату, викиди CO2 при спалюванні викопних видів палива, таких як нафта, вугілля та природний газ, знизилися на 10% у 2020 році в порівнянні з попереднім роком.

Євростат спостерігав скорочення споживання нафти та нафтопродуктів майже в усіх державах-членах, в той час, як споживання природного газу скоротилося в 15 країнах. Разом з тим частка поновлюваних джерел енергії (особливо вітрових, гідроенергетичних і сонячних) в виробництві електроенергії значно зросла.

Хоча викиди впали в кожній з 27 держав — членів ЄС, Євростат повідомив про найбільший падінні в Греції, Естонії та Люксембурзі — всі вони знизилися приблизно на 18%.

У Німеччині, яка виробляє чверть всіх викидів CO2 в ЄС, вони скоротилися майже на 9%,  тоді як в Італії, Франції та Польщі, інших великих країнах-виробниках CO2, вони впали на 8-11%.

Мета ЄС, стати кліматично нейтральним до 2050 року, допомагаючи приборкати небезпечне глобальне потепління, зажадає переходу до зеленої енергетики в промислових секторах шляхом впровадження таких технологій, як поновлюване водневе паливо і зберігання енергії.

Однак суди Франції та Німеччини ухвалили, що ці країни повинні зробити більше для обмеження викидів, в той час, як небажання Польщі відмовитися від вугілля поставило під загрозу її доступ до фінансування зеленого переходу ЄС. Польща була єдиною державою-членом Євросоюзу, що не взяли на себе зобов'язання по кліматичному нейтралітету до 2050 року, коли блок поставив перед собою мету в 2019 році, і уряд вже давно домагалося політичної підтримки з боку інтересів у вугіллі.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України прийняв три нормативно-правові акти, спрямовані на створення системи прозорого і коректного обліку викидів парникових газів промисловими підприємствами. Так, з 2021 року великі та середні промислові підприємства зобов'язані будуть готувати плани з моніторингу викидів парникових газів і затверджувати їх в Міністерстві захисту навколишнього середовища і природних ресурсів. Експерти для порталу "Коментарі" оцінили це рішення, в тому числі закладені в ньому корупційні ризики.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини