Головна Новини Суспільство події У ЄС запевняють – переживуть без російського газу: блеф чи реальне попредження Москві
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЄС запевняють – переживуть без російського газу: блеф чи реальне попредження Москві

ЄС уже підготувався до можливого припинення споживання російського газу

31 січня 2022, 11:42
Поділіться публікацією:

У Європейському Союзі розробили план дій на випадок, якщо Росія припинить постачання газу до Європи. Наскільки реалістичним є цей план? Із цим питанням видання "Коментарі" звернулося до експертів.

У ЄС запевняють – переживуть без російського газу: блеф чи реальне попредження Москві

Російський газ. Фото: з відкритих джерел

Європа може скоротити відсоток російського газу в постачанні, але не здатна повністю від нього відмовитися в короткостроковій перспективі

Експерт із питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп сумнівається, що Європа зможе найближчим часом одномоментно відмовитись від російського газу. Інша справа – суттєве скорочення постачання газу з РФ.

"ЄС споживає близько 390 млрд. кубометрів газу, з яких власного видобутку – трохи більше 50 млрд. Тобто, імпорт становить величезну кількість. При цьому газова залежність ЄС від РФ становить близько 40% від загального споживання", – пояснює експерт.

За його словами, ключові постачальники газу до Євросоюзу – це РФ (1 місце), Норвегія (2), Алжир (3). На 4-му місці всі постачальники зрідженого газу (ЗПГ), включаючи РФ. При цьому потужності ЗПГ-терміналів (спеціальний регазифікаційний термінал для прийому зрідженого газу – ЗПГ) в ЄС — 156 млрд кубів. Це більш ніж обсяг постачання російського газу загалом. Але частина цих потужностей зайнята саме росіянами.

"Потенціал Норвегії у заміщенні російського газу не такий великий. Вона видобуває 110-115 млрд кубів, що менше, ніж постачання РФ до ЄС, – зазначає Андріан Прокіп. – Видобуток власного газу в ЄС щорічно падає. Викинути Росію з ринку за рахунок постачання ЗПГ не можна. А трубних потужностей, трубопроводів, які б вели газ не з РФ, не вистачає. До того ж, якщо говорити про ЗПГ, питання – скільки є вільного газу у постачальників, окрім Росії, щоб постачати до ЄС їхні достатні обсяги? Неформально Катар вже заявив, що поки що немає місця для маневру, так як існують довгострокові контракти. Австралія запевняє, що зможе наростити постачання. Але на все це потрібен час. Отже висновок такий: Європа може скоротити відсоток російського газу в постачанні (що, безумовно, вдарить по економіці РФ), але не здатна повністю від нього відмовитись у короткостроковій перспективі".

Заяви – про "Північний потік-2", американський, російський, катарський газ – мають серйозний політичний відтінок

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що з вуст голови європейської дипломатії Жозепа Борреля, який заявив, що ЄС усвідомлює ризик зупинки або суттєвого скорочення поставок Росією газу і вже розглядає варіанти на випадок, якщо це станеться, пролунала політична заява. Технічно втілити це в життя буде важко.

"Поки що не видно, щоб РФ готувалася припиняти постачання газу до Європи. Так само як – щоб Європа цього хотіла. Загалом ці заяви – про "Північний потік-2", американський, російський, катарський газ – мають серйозний політичний відтінок. Точково газ йде до Європи і з США, і з Катару. Але загалом замінити весь російський газ вони не зможуть. Адже "Газпром" до Європи постачає близько 15 млрд. кубометрів газу на місяць. Плюс мінус, в залежності від погоди. Взимку може йти 20 млрд. І говорити, що це зможуть замістити США і Катар поки що не доводиться. Адже обсяги тих самих терміналів зрідженого газу обмежені", – наголошує Юрій Корольчук.

Отже, впевнений він, тут є продовження історії, що "Росія нападе на Україну". Історії, де Захід про це попереджає, Україна відмовляється у це вірити – і таке інше.

"До речі, поки йде опалювальний сезон, такі певною мірою провокативні заяви, як робить Борель, можуть навіть негативно зіграти на біржовій ціні газу — вона може зрости", — попереджає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Кремлі заспокоюють Захід: обіцяють не припиняти постачання газу за жодних обставин.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини