Головна Новини Суспільство події У ЄС придумали, як продовжувати постачання газу через Україну після 2024 року, але в обхід Москви
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЄС придумали, як продовжувати постачання газу через Україну після 2024 року, але в обхід Москви

За інформацією Bloomberg, в ЄС обговорюють постачання газу через Україну після 2024 року

11 червня 2024, 10:00
Поділіться публікацією:

Європейські чиновники ведуть переговори щодо збереження постачання газу через ключовий трубопровід в Україні після закінчення транзитного контракту між "Нафтогазом" та "Газпромом". Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Bloomberg".

У ЄС придумали, як продовжувати постачання газу через Україну після 2024 року, але в обхід Москви

Газ. Фото: з відкритих джерел

За даними джерел агентства, представники європейського уряду та компаній ведуть переговори з колегами в Україні про те, як забезпечити подачу газу наступного року. Один із варіантів, який обговорювався, полягає в тому, щоб європейські компанії купували та закачували газ з Азербайджану до російських трубопроводів, що ведуть до Європи. Така домовленість дозволить Європі уникнути труднощів, пов'язаних із купівлею російського газу в той час, коли вона намагається обмежити доходи Москви.

Ідея набирає обертів, оскільки стає зрозумілим, що Україна буде за, пише Bloomberg. Доходи від транзиту у 2021 році становили близько 1 млрд доларів, що забезпечило найважливіше фінансування зруйнованої війною економіки. Існують також побоювання, що трубопроводи, що вийшли з вживання, можуть стати військовими цілями або прийти в непридатність, відновлення якої коштуватиме дорого.

"Є два фактори, про які ми завжди маємо пам'ятати", — заявив Bloomberg News Олексій Чернишов, голова "Нафтогазу".

За його словами, один із них полягає в тому, що Україна має неймовірну інфраструктуру транзиту та зберігання газу, яку слід використовувати, і Україна схильна використати цю інфраструктуру, бо вона приносить багато переваг. Він виключив будь-які плани, які передбачають співпрацю з російським "Газпромом", і заявив, що постачання газу з Азербайджану "може мати якесь майбутнє".

ЗМІ зазначає, що план з використання азербайджанського газу теоретично міг би принести користь Росії, якби він був організований як своп, який дозволив би Москві спрямовувати свій газ в інші місця. Росія щосили намагається знайти досить нових споживачів палива, оскільки її інфраструктура налаштована на постачання палива до Європи, а Китай веде жорстку гру. Ідея свопів не далека від нафтогазових ринків і використовується в тих випадках, коли фізично неможливо доставити паливо з одного місця в інше. Азербайджан уже використовує свій трубопровід до Європи на повну потужність.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ може почати видобуток нафти і газу на території, що не належить нікому: до чого тут Лондон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини