Головна Новини Суспільство події У чому ризик домовленостей Туреччини та РФ – чому Анкара так переживає за українське зерно
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому ризик домовленостей Туреччини та РФ – чому Анкара так переживає за українське зерно

Росіян дуже турбують українські міни біля берегів Одеської області, тому в Кремлі вирішили закрутити інтригу з українським зерном

8 червня 2022, 11:25
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров проводить у Туреччині зустріч зі своїм турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу. Переговори стосуються розблокування експорту зерна з України. Які очікування від цих переговорів? Які умови можуть бути прийнятними для України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У чому ризик домовленостей Туреччини та РФ – чому Анкара так переживає за українське зерно

Українське зерно. Фото: з відкритих джерел

Для України фактично немає з сценаріїв, що поки що обговорюються Туреччиною та Росією – прийнятного в безпековому сенсі

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов нагадує, що Україна вже заявила – російські судна допущені до наших портів не будуть. Щоправда, є компромісний варіант – якщо до тієї ж Одеси зайдуть судна третіх країн, тієї ж Туреччини.

"Але при цьому виникає загроза. Для такого сценарію Україна має розмінувати підступи до своїх портів. А це може призвести до висадки російського десанту, – пояснює експерт. – Так, Путін уже запевнив, що такого не буде, що ці коридори не будуть використані для агресії. Але ж ми пам'ятаємо, що за кілька днів до повномасштабного вторгнення росіян в Україну той же Путін обіцяв, що такого не буде. Його слово, як і слово всіх представників нинішнього російського режиму, нічого не варте".

Росіяни, вважає політолог, можуть, скориставшись коридорами для атаки на Одесу, назвати все це "хорошою військовою хитрістю".

"З огляду на те, що взяття Одеси для росіян є принциповим питанням, але з цим не склалося, вони, гадаю, підуть на будь-яку підлість, щоб реалізувати свої плани. Тому для України фактично немає з сценаріїв, які поки що обговорюються Туреччиною та Росією – прийнятного в безпековому сенсі, – зазначає Кирило Сазонов. – Нам важливо забезпечити необхідний захист портів протикорабельним озброєнням. Тут потрібна активна участь США, Великобританії – і набагато більше часу".

Туреччина дуже вдало зіграла на санкціях, заробивши на цьому. Тепер заробить ще й на експорті українського зерна

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає, що, швидше за все, Туреччина домовиться з Росією про розблокування українських портів та створення "коридора" для вивезення зерна.

"При цьому турки закуповуватимуть і російське, і українське зерно з великою знижкою (вже навіть прослизала цифра в мінус 25%). А її кораблі без проблем вантажитимуть зерно і в російських портах, і в українських, включаючи окуповану територію, і везтимуть на експорт. Ну, російські військові кораблі будуть проводити огляд – і пропускати турецькі судна. Туреччина – хитра, гнучка. В неї вийде", – прогнозує експерт.

На думку Олександра Охріменка, Туреччина виграє на цій війні.

"Вона дуже вдало зіграла на санкціях (не стала вводити їх проти РФ), заробивши на цьому. Наразі запрацює ще й на експорті українського зерна. Політика Туреччини хитра. З одного боку – за Україну, але при цьому не проти Росії. У результаті вона добре заробляє на всіх", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ відводить свої війська з позицій у південному напрямку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини