Головна Новини Суспільство події Туреччина та РФ обговорили експорт українського зерна: чи є сенс у таких рішеннях та переговорах
commentss НОВИНИ Всі новини

Туреччина та РФ обговорили експорт українського зерна: чи є сенс у таких рішеннях та переговорах

Росія вже виставила низку вимог Україні та світу, щоб розблокувати прохід суден із українським зерном

8 червня 2022, 16:15
Поділіться публікацією:

Туреччина вважає реалістичною реалізацію плану створення коридору для експорту українського зерна через Чорне море. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу за підсумками переговорів із російським колегою Сергієм Лавровим у середу, 8 червня, в Анкарі. У свою чергу, в МЗС України зазначили, що цінують зусилля Туреччини, спрямовані на розблокування українських портів, але поки що немає домовленостей з цього питання між Україною, Туреччиною та РФ. А рішення мають ухвалюватися лише за участю всіх причетних сторін. Експерти оцінили для видання "Коментарі" перспективи "зернового коридору" та взагалі подібних переговорів.

Туреччина та РФ обговорили експорт українського зерна: чи є сенс у таких рішеннях та переговорах

Мевлют Чавушоглу та Сергій Лавров. Фото: з відкритих джерел

Те, що днями росіяни розбомбили зерносховища в Миколаєві, говорить набагато більше, ніж їхня демонстративна "миротворчість"

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що поки що такі переговори – просто риторика, за якою не послідують будь-які дії.

"Те, що днями росіяни розбомбили зерносховища в Миколаєві, говорить набагато більше, ніж їхня демонстративна "миротворчість". Насправді, РФ намагається максимально знищити навіть фізичні можливості для вивезення українського зерна. Крім того, що сама краде", – зазначає експерт.

За його словами, Росія зацікавлена у створенні криз, зокрема продовольчої, щоб максимально дестабілізувати світ.

"У росіян чудово вдається торгувати хаосом. І вони гратимуть саме на цьому, – упевнений Борис Кушнірук. — А об'єктивно для розблокування акваторії Чорного моря, що має на увазі і розмінування, знадобиться не один місяць. Тож Росія традиційно намагається перекинути м'яч у бік України. У стилі "ми не винні, ми готові забезпечити вивіз зерна, це все Київ...". Але дії країни-агресора говорять значно більше, ніж вся ця фейкова дипломатія".

Потрібні залізні гарантії безпеки, але є великі сумніви, що їх може дати Росія, яка б'є ракетами по наших містах

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун зізнався, що здивований проведенням переговорів між Туреччиною та Росією щодо розблокування експорту українського зерна без України.

"Якісь рішення ухвалюються без участі наших представників. Без нас вирішують — коли і як ми постачатимемо зерно. Забуваючи, що зерно українське, порти українські – і лише нам вирішувати, як саме експорт може відбуватися. Позиція МЗС України у цьому сенсі правильна. І повинна такою залишатися, причому як по відношенню до РФ, так і по відношенню до Туреччини. Адже в Анкарі не можуть не розуміти, що саме Україна найбільше зацікавлена у розблокуванні портів та поновленні експорту морськими шляхами. Відповідно, всі переговори мають вестись на наших умовах", – наголошує політолог.

Позиція Туреччини, на його думку, пов'язана, зокрема, в тому, що вона в багатьох аспектах залежить від Росії, яка експортує туди не лише свої енергоносії, а й своїх туристів.

"Зрозуміло, що офіційна Анкара зацікавлена у якнайшвидшому закінченні конфлікту, у знятті з РФ санкцій. Проте щодо швидкого розблокування наших портів, про що говорили сьогодні в Туреччині, я маю великі сумніви. Виходячи з того, що експерти кажуть – розмінування портів Одеси, Миколаєва триватиме близько шести тижнів. Тож говорити про швидке відновлення експорту не доводиться. Є й інший важливий момент, – наголошує Максим Джигун. – Не можна просто розблокувати порти. Потрібні залізні гарантії безпеки. Чи може їх дати Росія, яка б'є ракетами по наших залізничних вузлах, елеваторах, житлових будинках, всій інфраструктурі? Дуже сумніваюся. Так, Україна втрачає величезні кошти через неможливість експортувати зерно морем. За оцінками економістів, за рік цими шляхами перевозили зернових культур на 47 мільярдів доларів. Зараз сума скоротилася втричі – ми ж здійснюємо перевезення лише землею. А проблема нестачі продовольства – глобального масштабу. Він б'є по Азії, Африці. Що врешті-решт вдарить і по Європі. Але Україну не слід змушувати йти на кроки, які утворять загрозу нашій нацбезпеці".

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ готується до "референдуму" у двох сферах: які можуть бути наслідки – як реагувати Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини