Головна Новини Суспільство події Три країни розпочали операцію з розмінування Чорного моря: деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Три країни розпочали операцію з розмінування Чорного моря: деталі

Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали першу велику акцію чорноморських держав після вторгнення Росії в Україну

1 липня 2024, 14:00 comments1365
Поділіться публікацією:

1 липня Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали спільну операцію з пошуку мін у Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства у регіоні, зокрема для експорту зерна з України. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомило видання Bloomberg.

Три країни розпочали операцію з розмінування Чорного моря: деталі

Розмінування Чорного моря. Фото: з відкритих джерел

У матеріалі йдеться про те, що ініціатива під керівництвом Стамбула – перша велика спільна операція чорноморських держав після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Вона спрямована на знешкодження мін, що дрейфують, у певні райони Чорного моря.

Туреччина, Румунія та Болгарія є членами НАТО, проте їхні судноплавні сили керуються за межами Альянсу, частково щоб уникнути ескалації у відносинах з Росією, пише видання.

Минулого року Київ запустив свій чорноморський експортний маршрут після того, як Росія вийшла з угоди про безпечний коридор. Це успішно стимулювало експорт і допомогло українській економіці зростати швидше за прогнозоване, але маршрут залишається ризикованим, зазначили журналісти.

Водночас, за інформацією Міністерства інфраструктури, Україна з серпня 2023 року експортувала 37,4 млн. тонн аграрної продукції з Одеси, Чорноморська та порту "Південний".

Читайте також на порталі "Коментарі" — філігранні операції ЗСУ: який досвід України у Чорному морі почали вивчати фахівці НАТО.

Також видання "Коментарі" повідомляло – британська розвідка повідомила, що Росія вивела більшу частину кораблів Чорноморського флоту (ЧФ) та підводних човнів із Севастополя далі на схід, до Новоросійська. З моменту усунення командувача ЧФ у березні 2024 року флот виявляв найменшу активність з початку війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини