Головна Новини Суспільство події Третя світова у розпалі: чому Захід відмовляється в це вірити і знову твердить про дипломатію
commentss НОВИНИ Всі новини

Третя світова у розпалі: чому Захід відмовляється в це вірити і знову твердить про дипломатію

Захід продовжує підтримувати Україну у війні проти Росії, але все одно відмовляється повністю включитися та надати допомогу Києву, щоб розбити агресора

14 березня 2022, 14:00 comments1048
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден попередив, що якщо росіяни зроблять крок на територію країн НАТО, отримають жорстку відповідь – і це буде Третя світова війна. При цьому закривати небо над Україною та надавати нам дієві системи ПРО та ППО, літаки, а також допомагати військами американці та інші представники НАТО не хочуть. Як оцінюєте такі дії? Чи можна вважати, що Третя світова вже йде? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Третя світова у розпалі: чому Захід відмовляється в це вірити і знову твердить про дипломатію

Окупанти бомблять Україну. Фото: з відкритих джерел

Нам завжди буде мало, а Заходу завжди здаватиметься, що якісь види зброї нам краще не надавати

Політолог-американіст Владислав Фарапонов пояснює:

"Технічні можливості Заходу допомагати Україні зброєю в рази більше, ніж ми отримуємо зараз, є. Але політично на це не готові ні НАТО, ні США".

За словами експерта, є певні обмеження в тому, що може зробити та сама адміністрація Білого дому без участі Конгресу, а чого не може.

"Вона може надати Україні ту чи іншу допомогу. А оголосити, наприклад, війну тій же РФ (до чого може призвести те саме закриття неба над Україною) – ні. Це робить Конгрес. При цьому зрозуміло, що залучення США у відкритий конфлікт загрожує величезними проблемами. Нагадаю, що восени – проміжні вибори до Конгресу. І Байден точно не хоче, щоб демократи в результаті отримали медійну та іміджеву поразку. Тому продовжує робити ставку на дипломатію", – зазначає Владислав Фарапонов.

Він наголошує, що Захід і надалі надаватиме Україні допомогу, можливо трохи більше, ніж зараз.

"Але це завжди будуть не ті обсяги, яких нам хотілося б, – каже експерт. – Нам завжди буде мало, а Заходу завжди здаватиметься, що якісь види зброї нам краще не надавати, щоби це не потрапило, якщо що, до росіян".

Таке відчуття, що Путін готовий не зупинитись і на кордонах НАТО

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов вважає, що колективний Захід завдяки безумству Путіна знову єдиний як ніколи. Тим не менш, він все ще намагається вибрати між війною та ганьбою.

"Але, як відомо з уроків історії, можна отримати і ганьбу, і війну на додачу. Найгостріше це відчувають Прибалтійські держави, Польща. Вони розуміють, що можуть виявитися такими, – наголошує експерт. – Питання в тому, де ця межа, коли прийде усвідомлення, що, кидаючи Україну на поталу Путіну, Захід ризикує стати наступною жертвою російської агресії".

Таке відчуття, продовжує Андрій Золотарьов, що євразійські фантазії російського соціолога та пропагандиста Дугіна перейшли у реал-політик у Путіна. І він, завдяки "блискучій" роботі аналітиків, які, як це водиться в РФ, пилили колосальні засоби, ухвалив стратегічне рішення щодо відкритого вторгнення в Україну, виходячи з химерних вступних. Але зупинятись уже не збирається.

"Таке відчуття, що Путін готовий не зупинитися і на кордонах НАТО. Вся його риторика, риторика його оточення говорить саме про це. Путінська Росія як мінімум кидає виклик Сполученим Штатам", – каже експерт.

Що стосується заяв США та НАТО про ризик Третьої світової у разі закриття над Україною неба та гіпотетичного залучення до війни багатьох країн, то треба розуміти, що Третя світова вже йде, акцентує Андрій Золотарьов. Просто її межі, як і межі Другої світової війни, досить умовні.

"Як на мене, Друга світова почалася не 1 вересня 1939, коли фашистська Німеччина напала на Польщу, а, мінімум, у вересні 1938-го. Під час Мюнхенської змови, коли глави урядів Німеччини, Італії, Великої Британії та Франції підписали угоду, яка мала на увазі відторгнення від Чехословаччини прикордонної Судетської області з переважним німецьким населенням – і передачу її гітлерівській Німеччині. Надія, що та цим задовольниться. Тож саме з цього цинічного розділу Чехословаччини де-факто розпочалася Друга світова. А 1 вересня 1939-го нападом на Польщу Німеччина закріпила початок Другої світової де-юре. Можна згадати і більш ранні моменти, коли 1937-го імперські амбіції Японії призвели до тривалої війни в Китаї", – зазначає Андрій Золотарьов.

Так, упевнений політолог, відбувається й у нашому випадку. Росією було придумано віртуальний привід для нападу на Україну, а на нас обрушилися реальні бомби, ракети та снаряди.

"По суті, гібридна Третя світова йде з 2014 року. Незаконна анексія росіянами українського Криму, окупація частини Донбасу не отримала достатньо жорсткої реакції світової спільноти. І Путін вирішив, що коли світ проковтнув це, можна йти далі. І він пішов. І зупинятися не збирається, – наголошує Андрій Золотарьов. – Незважаючи на жодні санкції. Зупинити його можна лише силою. Силою всього світу. На жаль, умовний колективний Захід поки що цього, схоже, не розуміє".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, коли і хто може наважитися усунути Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

йур

14 березня 2022, 14:29

Роман чеченський хуй і твоя жопа, от хто учасники.

Роман

14 березня 2022, 14:19

" Третья мировая в разгаре...." Украина участвует? Зеленский, что , наконец издал указ, объявляющий войну России? Не слышно. Так кто участники?


Новини