Головна Новини Суспільство події Торгівля більш дешевим українським газом дозволила б мати доступ до вітчизняного ресурсу - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Торгівля більш дешевим українським газом дозволила б мати доступ до вітчизняного ресурсу - експерт

Україна взяла на себе зобов'язання відкрити ринок газу, і під це зобов'язання виділялися транші тим же МВФ, вважає Леонід Уніговський

27 червня 2021, 03:25
Поділіться публікацією:

Торгівля на біржі дешевшим газом, який Укргазодбича видобуває в Україні, дозволила б мати доступ до вітчизняного ресурсу ряду компаній. Про це заявив гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський виданню "Коментарі-Україна".

Торгівля більш дешевим українським газом дозволила б мати доступ до вітчизняного ресурсу - експерт

Леонід Уніговський (фото з відкритих джерел)

"Це були б не обов'язково облгазсбити, як зараз. Могли зайти інші гравці, готові працювати на ринку поставок газу населенню. Але до нас не прислухалися. В результаті зараз ціни злетіли, почалися протести. А уряд, судячи за проектами документів, які з'явилися у відкритій пресі, обговорює постанову про регулювання цін, про введення так званої граничної ціни в 6.99 грн за 1 м.куб. Тимчасовому — але саме регулюванні. Тобто, мова йде, фактично, про заморожування ринку. Що — не тільки в середньостроковому плані нічого не змінить, а й, природно, викличе негативну реакцію у наших західних партнерів. Адже Україна взяла на себе зобов'язання відкрити ринок газу. І під це зобов'язання нам виділялися транші тим же МВФ. За формулою "ціна в хабі TTF мінус транспортні витрати". Це виходить близько 5,4 грн за куб газу. Такий підхід на порядок краще регулювання, яке зараз обговорюють ", — вважає Уніговський.

За його словами, ринок не повинен відкриватися без спецпрограми, в якій чітко визначалися б: правила доступу до вітчизняних ресурсів газовидобутку, спрощені правила зміни постачальників, контроль за можливими зловживаннями, порядок інформування покупців про пропонованих постачальниками цінах на природний газ і т.д.

"А у нас з 1 серпня відбулося хаотичне відкриття ринку, що призвело до кризи. Є газові програми, за якими відкривався ринок в Англії, Німеччині. Відкривається зараз в Румунії, Греції, Польщі. Є правила, які треба встановлювати. Перше — потрібно забезпечити доступ до вітчизняного ресурсу через конкурентні торгові майданчики. Це та сама продаж Укгаздобичею на біржі 6-7 млрд кубів свого газу за певними правилами ", — додав експерт.

Як ми повідомляли раніше, газопоставляюча компанія "Нафтогаз України", яка обслуговує близько мільйона побутових споживачів, прийняла рішення підвищити місячну вартість газу в липні до 13,13 грн за куб.м, при цьому річний фіксований тариф на блакитне паливо все ще дорівнює 7, 96 грн за куб. м.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини