Головна Новини Суспільство події Точка неповернення: до чого призведе "визнання" Держдумою ОРДЛО - чи ризикне Москва піти на це
commentss НОВИНИ Всі новини

Точка неповернення: до чого призведе "визнання" Держдумою ОРДЛО - чи ризикне Москва піти на це

Експерти оцінили перспективи визнання Держдумою "ДНР" та "ЛНР"

14 лютого 2022, 15:44 comments1003
Поділіться публікацією:

Рада Державної Думи Росії підготувала два проекти постанови (від КПРФ та від "Єдиної Росії") щодо визнання окупаційних адміністрацій окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) "незалежними республіками". Обидва документи нібито виноситимуться на розгляд на пленарному засіданні Думи у вівторок. Навіщо це робиться? До чого може призвести таке "визнання"? Чи ризикне Москва піти на це? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Точка неповернення: до чого призведе "визнання" Держдумою ОРДЛО - чи ризикне Москва піти на це

Держдума РФ. Фото з відкритих джерел

Путін скоївши вже не один злочин міжнародного плану, легко піде на черговий

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький упевнений, що якщо держдумівці й ухвалять, то "євроросійський" проект поставнови. І тому що у ЄР більшість, і тому що цей проект більш тривалий у втіленні (якщо вирішувати втілювати), ніж комуністичний. Так, у проекті від КПРФ передбачається відповідне звернення до президента Володимира Путіна після можливого схвалення Держдумою визнання псевдореспублік незалежними. А проект, який запропонували депутати з "Єдиної Росії", передбачає консультації у МЗС, Міноборони та низці інших відомств. А російська влада ставить, схоже, саме на затягування цього питання – щоб спробувати вирішити щось важливіше для себе, пояснює експерт.

"Про визнання РФ, створених з її ж допомогою "донбаських республік" як один із способів вирішення цієї проблеми говорять вже досить давно. Але чи це потрібно Путіну? Можливо, потрібно – якщо приплюсувати їх до 2024 року (року президентських виборів до РФ) до Союзної держави, куди зараз входять Росія і майже підконтрольна їй Білорусь. А по ходу можна підтягнути туди ж раніше захоплені Росією грузинські території – Абхазію, Південну Осетію. За принципом – горить сарай, гори й хата. Про Крим всі мовчать, хоч його в нахабну, в тупу росіяни анексували. А на Донбасі ж "ихтамнет". Ну, а Путін скоївши вже не один злочин міжнародного плану, легко піде на черговий", – зазначає Олексій Голобуцький.

Ще один варіант – що ми бачимо продовження тиску на Україну (щоб виконувала Мінські угоди, як хоче Росія) та Захід (щоб піддався російським "гарантіям безпеки").

"І, швидше за все, тут мова все ж таки саме про шантаж. Адже визнання Росією "ДНР" і "ЛНР" – це точка неповернення. Мінські угоди тоді – до побачення (тобто відпадає можливість нав'язати ОРДЛО Україні на умовах Кремля), а нові санкції – привіт (вони точно не будуть смертельними, бо посилювати і без того непрості взаємини із РФ ніхто на Заході не хоче). Зрозуміло, що у разі такого кроку ми обурюватимемося. Але в глибині душі, думаю, багато хто в Україні зітхне з полегшенням. Тому що це певне вирішення проблеми. Ці утворення, зрозуміло, ніхто у цивілізованому світі не визнає. Але ми де-факто отримаємо можливість для розвитку України, яку зараз стримує конфлікт на сході", – каже Олексій Голобуцький.

Однак поки що все залишать у підвішеному стані, вважає він.

"Складно зрозуміти й гру, яку затіяли американці та британці, – зазначає експерт. – Із цим нагнітанням обстановки, інформаційною істерією, відкликанням дипломатів, стрімким скороченням авіарейсів над територією України. Чи то вони нас схиляють на більш поступливу позицію щодо "Мінська". Чи реально втягують РФ у війну, що її поховає. Вона не витягне цього ресурсно, а санкції тоді справді будуть "пекельними". Чи доводять ситуацію до такого розпалу, щоб, зрештою, Росія відступила по всіх напрямках. А чи буде частиною такого відступу визнання нею "ДНР" та "ЛНР" сказати поки що складно".

РФ не вигідно визнавати ці "республіки"

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес не вважає, що РФ визнає "Л-ДНР".

"Це суперечить логіці, яку просуває Кремль вже восьмий рік – про прихильність до Мінських угод, про те, що ОРДЛО є територією України. Швидше, ми бачимо черговий елемент так званої "силової дипломатії". Коли використовуючи такі інструменти, як накопичення військ на кордоні, можливість визнання "Л-ДНР", Москва посилює тиск на своїх опонентів. І підштовхує їх до того, щоб виконувати політичну частину Мінських угод у зручному для РФ трактуванні", – пояснює Енріке Менендес.

Він упевнений, що РФ невигідно визнавати ці "республіки". Це означатиме її автоматичний вихід із Мінського процесу. Що повністю переверне сторінку історії, де відбуваються переговори про те, щоб інтегрувати ОРДЛО назад до України.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Держдума готується розглянути два проекти ухвали про визнання "ЛДНР".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини