Головна Новини Суспільство події Тисяча гривень від Зеленського: як ініціативу оцінюють експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Тисяча гривень від Зеленського: як ініціативу оцінюють експерти

З 19 грудня через додаток "Дія" повністю вакциновані громадяни можуть отримати одну тисячу гривень

18 листопада 2021, 17:08
Поділіться публікацією:

У четвер, 18 листопада, Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект №6297 про виділення 3 млрд грн на підтримку бізнесу у "червоних" зонах, які згодом можуть бути використані для виплати по 1 тис. грн вакцинованим громадянам.

Тисяча гривень від Зеленського: як ініціативу оцінюють експерти

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Експерти оцінили це рішення, яке викликало ще до ухвалення законопроекту як позитивні , так і скептичні відгуки в експертному середовищі, а також розповіли, які зміни (уточнення) слід внести до проекту закону до другого читання.

Під виплати потрапить обмежена кількість людей. Вакцинованих все ж таки більше

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков наголошує, що ідея про виплати вакцинованим не є українським ноу-хау.

"Є світовий досвід, коли у різних країнах виплачують за це суми від 20 до 100 доларів. Якась побутова зацікавленість стимулює. Це тим більше важливо в українських реаліях, коли компанія з вакцинації провалена, роз'яснення її корисності не відбулося, чи не половина населення є вакцино-скептиками", – каже Олексій Плотніков.

Проблем у тому, зазначає він, що у людей старшого віку (ті ж групи ризику – 50+ , 60+ ) немає додатка "Дія", який хочуть зробити основним механізмом отримання виплат за вакцинацію. Та й навряд чи пенсіонери підуть у кіно чи спортзал, що фігурують як об'єкти, куди можна витратити "вакцино-тисячу".

"До того ж, – продовжує Олексій Плотніков, – під виплати (а йдеться поки що йде про 3 млрд грн) потрапить обмежена кількість людей. Вакцинованих все ж таки більше. І це також викликає питання".

Знайти кошти на ці виплати, на думку експерта, є реальним. У Кабміні, наприклад, запевняють, що йде перевиконання доходної частини бюджету за рахунок тих самих податків на наш експорт (продукція значно подорожчала).

"Питання лише у тому, чи ефективно їх використовують, – каже Олексій Плотніков. – З економічного погляду логічно було б направити ці гроші на підвищення мінімальних пенсій, на доплати за міні пенсією. Мільйони українців належать до незаможних верств населення, одержують мізерні пенсії. Їм не вистачає на комуналку, їжу, ліки. Було б логічніше з погляду користі для держави, спрямувати кошти саме на їхню підтримку".

Після всіх скандалів, пов'язаних із попередніми заходами щодо фактичного примусу до вакцинації, тепер акцент робиться на своєрідних "пряниках", на позитиві

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь загалом оцінює ухвалення законопроекту як позитивний крок з боку держави. Причому не лише у бік потерпілого від карантинних та інших обмежень бізнесу, а й у ракурсі позитивної мотивації щодо вакцинації.

"Після всіх скандалів, пов'язаних із попередніми заходами щодо фактичного примусу до вакцинації, тепер акцент робиться на своєрідних "пряниках", на позитиві. І це правильний хід", – вважає Руслан Соболь.

На його думку, до другого читання, мабуть, у документі пропишуть можливість громадян отримувати якісь ваучери, сертифікати, які згодом можна буде обміняти на послуги. Адже початкова ідея про те, що 1000 за вакцинацію отримувати можливо, буде лише через додаток "Дія" викликала чимало критики. Як і те, що кошти можна буде витрачати лише на спорт, подорожі та відвідування культурних установ.

"Раніше держава обмеженнями вдарила по реальному сектору економіки. Тепер намагається якось компенсувати завдану шкоду. У цьому сенсі такий підхід непоганий. І головне тут навіть не фінанси, а спроба збудувати дорогу з двостороннім рухом (держава-бізнес, держава-громадяни), чого останнім часом не помічалося", – резюмує Руслан Соболь.

Раніше "Коментарі" писали, що нардеп розкритикував ініціативу Зеленського щодо виплати тисячі гривень за вакцинацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини