Головна Новини Суспільство події Тариф на електроенергію в Україні може зрости через заборгованість Банку Альянс перед НЕК «Укренерго»
commentss НОВИНИ Всі новини

Тариф на електроенергію в Україні може зрости через заборгованість Банку Альянс перед НЕК «Укренерго»

У Києві знову перенесли слухання справи про стягнення коштів з Банку “Альянс” на користь НЕК “Укренерго”

23 жовтня 2023, 13:52
Поділіться публікацією:








Судова тяганина позбавляє можливості НЕК "Укренерго" отримати заборгованість від АТ "Банк Альянс" у розмірі більш ніж мільярд гривень. Акціонерне товариство "Банк Альянс", яке пов’язують із проросійським олігархом Дмитром Фірташем, не виконує гарантійні банкові зобов’язання перед НЕК "Укренерго" у розмірі більше ніж 1,2 млрд гривень. Як інформує портал "Коментарі", про це йдеться у розслідуванні "Апостроф TV".

Тариф на електроенергію в Україні може зрости через заборгованість Банку Альянс перед НЕК «Укренерго»

Підвищення тарифів на електроенергію. Фото: з відкритих джерел

Невиконання гарантії перед Укренерго представники банку пояснюють банальною відсутністю коштів через початок повномасштабного вторгнення. Загалом банк “Альянс” має непогашені гарантії перед державними компаніями на суму більш ніж 3,2 млрд грн. 

Журналісти з’ясували, що борги перед Укренерго з’явилися через порушення договірних умов ТОВ "Юнайтед Енерджі", яку пов’язують із Ігорем Коломойським. Компанія уклала з НЕК договір на врегулювання небалансів електроенергії. Гарантії про те, що ТОВ "Юнайтед Енерджі" сплатить Укренерго кошти у вересні 2021 року, надав "Банк Альянс". Але  і банк відмовився від виконання своїх обов’язків та станом на жовтень 2023 року борги залишаються непогашеними. Рішення про стягнення більш ніж 1,2 млрд гривень з "Банку Альянс" Господарський суд м.Києва ухвалив ще у 2022 році. Однак після цього ТОВ "Юнайтед Енерджі" та АТ "Банк Альянс" одночасно подалися в апеляцію.

"З січня 2023 року і до сьогодні справа слухається, а точніше фактично не слухається в Північному апеляційному суді Києва. Рішення, яке мали винести за законом протягом 60 днів, висить у повітрі вже 9 місяців. Судові засідання переносять з формальних причин, а національна енергетична компанія терпить збитки та шукає кошти, щоб утримати тарифи для населення без змін", – повідомляють журналісти.

Автори розслідування звертають увагу, що це вже другий склад суду, який розглядає дану справу. У липні 2023 року суддя Л.В. Кропивна побачивши в судовому засіданні журналістів заявила про вчинення тиску на головуючу і взяла самовідвід. Нова колегія суддів впродовж 3 місяців не може розглянути цю справу і вже три рази безпідставно відкладала судовий розгляд.

На думку представників НЕК "Укренерго", суд затягує розгляд справи з формальних причин. Раніше Укренерго просила НБУ посприяти у вирішенні ситуації з боргом, але Нацбанк не відреагував на це прохання. Причиною може бути той факт, що таку гарантію банк не мав права видавати, адже її розмір перевищував встановлені законодавством критерії для даної конкретної фінустанови. 

В розслідуванні зазначається, що затягування розгляду справи може бути не просто вигідним, а життєво необхідним "Банку Альянс", адже виплата боргу Укренерго змусить банк заявити про власну неплатоспроможність. Не дивлячись на великі ризики, Нацбанк тільки восени 2022 року надав АТ "Банк Альянс" рефінансування на суму майже в 2 млрд грн.

У розслідуванні не повідомляється як це рефінансування було використано, проте, зазначено, що НБУ із запитаннями до фінустанови не зверталось. 

Журналісти направили кілька запитів  до Національного Банку щодо проведення перевірки фінансового стану та діяльності Банку Альянс. Втім жодних заходів НБУ  наразі не вжив.

Залишились без уваги Нацбанку  і те, що за роки війни через Банк Альянс було переведено за кордон понад $1 млрд. Лише за червень і липень цього року через афілійовані з Фірташем компанії банк вивів 300 мільйонів доларів. Схеми виведення коштів за кордон, в банку відпрацьовувались роками. А одним із напрямків такого виведення активів – була рф, як повідомив працівник банку, про що розповіли у розслідуванні.

Прокуратура та НАБУ ще з 2021 року розслідують справу в якій  підозрювали банк "Альянс" у відмиванні брудних грошей, у тому числі на окупованих РФ територіях Донбасу та анексованого Криму, але  слідство не призвело до жодних результатів, про що писали ЗМІ, але ці факти також не привернули уваги НБУ. Це скоріше виглядає  як умисна   бездіяльність  посадових осіб Нацбанку в інтересах Банку Альянс. 

Водночас, відтермінування справи про стягнення боргу з Укренерго має свої наслідки для всієї країни. Мова йде не тільки про рівень тарифів на комунальні послуги, але і про стабільну роботу всієї енергосистеми України, адже вже за кілька тижнів у  всіх регіонах країни розпочнеться опалювальний сезон. Не можна ігнорувати також факт, що російські окупанти будуть намагатися атакувати енергетичну інфраструктуру. Обстріли спровокують проблеми із теплом та світлом. 

Нове засідання по цій справі у Північному апеляційному господарському суді призначено на 26 жовтня.  Журналісти будуть тримати подальший хід справи на контролі та інформувати громадськість, зокрема, й про те, чи перевірить Нацбанк оборудки з гарантіями, які дозволяє собі Банк Альянс.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олексій

25 жовтня 2023, 12:49

Чому це мають терпіти українці!? Вже наче і вигнали цих проросійських олігархів - а їхні дії досі відбиваються на нас! Де влада?


Новини