Головна Новини Суспільство події Таким НАТО ще не бачили: підсумки першого дня саміту на фоні війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Таким НАТО ще не бачили: підсумки першого дня саміту на фоні війни в Україні

На цьому саміті НАТО мають бути прийняті ключові рішення щодо майбутнього Альянсу

29 червня 2022, 11:07 comments1793
Поділіться публікацією:

У вівторок, 28 червня, розпочався триденний саміт НАТО у Мадриді. Експерти підбили для видання "Коментарі" головні підсумки першого дня: радості, розчарування, надії.

Таким НАТО ще не бачили: підсумки першого дня саміту на фоні війни в Україні

НАТО. Фото з відкритих джерел

Країни НАТО чітко усвідомлюють ризики для Європейського континенту і готуються до відбиття загроз

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна розмірковує так:

"Перший день саміту НАТО в Мадриді є "вступним" і багато заяв і рішень ми почуємо лише наприкінці заходу, тобто 30 червня. Однак перший день дав зрозуміти загальний порядок денний та настрої учасників".

За словами експерта, хороша новина зненацька прийшла з боку Туреччини. Відкликання вето на вступ до Альянсу Фінляндії та Швеції стало сигналом, що НАТО загалом готове до розширення, учасники готові та можуть домовлятися і загалом. Перед загрозою, що від Росії, багато розбіжності виглядають не такими вже принциповими.

"Хоча на саміті не розглядатиметься питання про членство в НАТО України, для нас така тенденція відкриває потенційні позитивні перспективи", – вважає Ганна Малкіна.

Ще однією гарною новиною вона називає намір Альянсу рекордно з часів Холодної війни збільшити присутність у країнах Східної Європи.

"Швидше за все, цей намір буде офіційно закріплено в оновленій концепції оборони та стримування. Це означає, що країни НАТО справді не просто глибоко стурбовані війною в Україні, як це було, починаючи з 2014 року, а чітко усвідомлюють ризики для Європейського континенту і готуються до віддзеркалення загроз. "Війна в Європі" тепер не просто страшилка, а нова геополітична реальність", – наголошує політолог.

Найбільші ж очікування від саміту для України – це збільшення військової допомоги нашій країні у тривалій перспективі, впевнена Ганна Малкіна.

"Незважаючи на вже надану допомогу європейськими країнами та США, її достатньо (і то не на всіх дільницях) для стримування сил противника, але не для контрнаступів та звільнення окульованих територій. Вже зрозуміло, що війна йтиме на виснаження. Тому військово-технічна та консультативна допомога Альянсу є дуже важливою для України", – резюмує експерт.

Російсько-українська війна змістила оборонні акценти у Європі

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук головними підсумками першого дня саміту НАТО в Мадриді вважає те, що він може стати першим кроком до справжнього об'єднання колективного Заходу – для того, щоб протидіяти загрозі Путіна всьому цивілізованому світу.

"Війна Росії в Україні змусила держави Північноатлантичного альянсу іншими очима подивитися на шовіністичний імперіалізм, – основну доктрину Кремля, який замінив міжнародні відносини правом сильного, коли йдеться про країни, які Москві здаються слабшими за неї", – зазначає експерт.

Він наголошує, що трагедія російського вторгнення в Україну стала поштовхом до грандіозного відродження НАТО. Держави, що входять до нього, нарешті усвідомили, що всі попередження Сполучених Штатів про необхідність нарощування оборонних ресурсів Альянсу виявилися абсолютно правильними і своєчасними.

"Можна сподіватися, що після червневого Мадридського саміту НАТО, що входять до нього країни, реінвестують у науку, перезапустять військове виробництво, створять великий запас високоякісної зброї та визнають "п'яту колону" в Європі – лівих популістів та представників права радикального політичного спектру – небезпечними ворогами свободи ", – каже Віктор Каспрук.

НАТО, продовжує він, ще раз продемонструвало, що воно здатне вчасно адаптуватися до змін, які постійно змінюються. І є висока ймовірність, що незабаром у Західній частині Тихого океану з'явиться дочірня організація, яка зможе належним чином подолати загрозу Китайу. А до оборонного пакту AUKUS, куди вже входять США, Великобританія та Австралія, приєднаються Франція, Японія та Південна Корея. Адже присутність Франції широко охоплює райони моря.

"Без сумніву, вторгнення Росії в Україну та всеосяжний режим санкцій, запроваджений Заходом, стали сейсмічними подіями, загрожуючи глибокими наслідками як для РФ, так і для решти Європи, – зазначає політолог. – Але очевидно, що США не дадуть Москві використовувати війну в Україні для зміни глобального світового порядку, де Кремль бачить Росію та Китай домінуючими силами, які разом здатні відсунути Америку на задній план, забравши в неї контрольний пакет вирішення стратегічних геополітичних питань".

Експерт наголошує, що російсько-українська війна змістила оборонні акценти в Європі. Великобританія знову виявилася тут у ролі європейського лідера, а політичний тандем Німеччина-Франція не має вже домінуючих позицій у політичному житті Європейського континенту.

"Протягом двох наступних днів на саміті НАТО планується підписати ключові рішення, зокрема нову Стратегічну концепцію, розглянути питання посилення стримування та оборони НАТО та збільшення підтримки України, – розповідає Віктор Каспрук. — У розмові з журналістами напередодні саміту генесек НАТО Столтенберг заявив, що Альянс посилить свої бойові групи у своїй східній частині до рівня бригад. Глави держав та урядів союзників також схвалять плани збільшення сил швидкого реагування Північноатлантичного альянсу до більш ніж 300 тисяч військовослужбовців".

І дуже важливо, впевнений експерт, що в Мадриді країни-члени Альянсу також затвердять нову Стратегічну концепцію, в якій буде визначено його пріоритети та підходи до наступного десятиліття. Очікується, що в документі буде прописано, що члени Альянсу визначають Росію як найбільш значну і пряму загрозу безпеці НАТО, водночас, вперше розглядаючи під відповідним кутом Китай та виклики, які він ставить перед безпекою, інтересами та цінностями Альянсу.

"На саміті НАТО також буде ухвалено рішення про більш комплексний пакет допомоги для України, – наголошує Віктор Каспрук. — Дивлячись у майбутнє, лідери ухвалять рішення про запуск Інноваційного фонду вартістю один мільярд євро для інвестування в новітні технології. Примітно, що до саміту приєднаються лідери Австралії, Нової Зеландії, Японії та Південної Кореї, Грузії, а також президент України Володимир Зеленський через відеозв'язок. Певне розчарування вселяє той факт, що на Мадридському саміті НАТО після злочинів російської воєнщини в Україні не буде порушено і розглянуто питання про визнання Путіна терористом номер один у світі, як це було колись з Осамою бен Ладеном, а Росію не планується зарахувати до категорії терористичних держав".

Читайте також на порталі "Коментарі" — приховувати більше немає можливості: у РФ почалася справжня банківська криза.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини