Головна Новини Суспільство події Святкування 30-річчя Незалежності України: головні підсумки
commentss НОВИНИ Всі новини

Святкування 30-річчя Незалежності України: головні підсумки

Експерти вважають, що владі вдалося зробити красиву картинку і об'єднати суспільство навколо святкування 30-річчя Незалежності України

24 серпня 2021, 19:45
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 24 серпня, відбулося масштабне святкування 30-річчя Незалежності України. Експерти для видання "Коментарі" підвели підсумки заходу та розповіли, що вийшло, що ні і чому.

Святкування 30-річчя Незалежності України: головні підсумки

Володимир Зеленський - фото з відкритих джерел

Сьогодні було непогане представництво іноземних делегацій і непогане видовище

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов вважає, що до святкування річниці нашої незалежності, українській владі вдалося залучити достатньо велику кількість іноземних делегацій. Але багато в чому це пов'язано з тим, що за день до цього відбувся саміт Кримської платформи.

"Втім, варто відзначити відсутність топових фігур. Не було тієї ж Меркель, яка побувала в Україні 22 серпня, але не залишилася на основні урочистості. Не було Байдена. Були присутні президенти другорядних країн, а делегації реально сильних геополітичних гравців були в явно ослабленому представництві. І все ж загальний потужний склад учасників зібрати вдалося", — зазначає експерт.

Саме сьогоднішнє святкування виглядало, на його думку, досить непогано.

"Хоч злі язики можуть обговорювати відповідність сум і побаченого видовища, — акцентує Микола Спиридонов. — І все ж свято у влади вдалося. І парад, і театралізоване видовище. Хоч стало зрозуміло, що сама влада далеко не така однорідна, як їй би хотілося здаватися. Наприклад, святкування, яке організували під Зеленського, і те, яке організував в Раді спікер Разумков, показало, що глава ВР грає свою гру. І на святі в парламенті президент виглядав швидше гостем, а не цвяхом програми. Це стало ще більш помітно після виступів пропрезидентських спікерів. Вони виступали проти Разумкова, акцентуючи, що не вважають його частиною команди президента. Резюмуючи: сьогодні було непогане представництво іноземних делегацій і непогане видовище. Але загальне враження — ми вступили в новий — більш спекотний, ніж раніше, політичний сезон. Він не закінчувався і влітку, але восени точно стане ще більш насиченим".

Зважаючи на оцінки, які звучали сьогодні від політиків і чиновників, створюється відчуття крихкості цього свята, крихкості Незалежності України

Адвокат, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає, що владі вдалося зробити красиву картинку і об'єднати суспільство навколо святкування 30-річчя Незалежності України.

"Були якісь претензії, неприйняття з боку ряду опозиційних сил. Але в цілому свято провели на досить високому рівні. До того ж, воно було тісно пов'язане з Кримською платформою, яка відбулася напередодні — важливою ініціативою президента Зеленського з актуалізації проблеми анексії Криму на міжнародній арені. Але за святами настає серія буднів. І тут картина не настільки райдужна", — зазначає експерт.

Зважаючи на оцінки, які звучали сьогодні від різних політиків і чиновників, створюється відчуття крихкості цього свята, крихкості Незалежності України, акцентує Михайло Дяденко. Відчувається розуміння, що цю Незалежність можна досить легко втратити.

"І, напевно, неформально саме з таким сприйняттям святкували День Незалежності багато українців, — підкреслює експерт. — У яких є багато питань до влади. Чи є у нинішнього керівництва країни виразна стратегія, чи дійсно кроки, які робляться, є усвідомленими? Чи вірять в них президент і його команда? Зокрема, сьогодні знову прозвучали слова про необхідність об'єднання нації. Тема була і залишається актуальною. Але поки країна так і залишається роз'єднаною з питань мови, бачення минулого і майбутнього. І влада, замість того, щоб знаходити точки дотику, залишати історію історикам, на жаль, поки не зробила необхідних кроків в напрямку "зшивання" країни".

Під питанням і соціально-економічний розвиток, продовжує Михайло Дяденко.

"Ті обіцянки, які давалися — про зниження тарифів, встановлення справедливості, залучення до відповідальності корупціонерів — залишаються нереалізованими. І в суспільстві все менше надії, що на ці питання будуть отримані відповіді ", — підсумовує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, про що говорить новий указ Володимира Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини