Головна Новини Суспільство події Суд часто не отримує реальних доказів для накладення санкцій
commentss НОВИНИ Всі новини

Суд часто не отримує реальних доказів для накладення санкцій

Суддя Касаційного адміністративного суду розповіла про реальний стан розгляду справ

20 вересня 2021, 17:20
Поділіться публікацією:

На VІ Міжнародному форумі із захисту бізнесу судді Верховного Суду обговорили проблеми в судових процесах, з якими стикається Касаційний адміністративний суд. Мова йшла, зокрема, про оскарження накладення санкцій на платника податків. Про це повідомляє Advokat post.

Суд часто не отримує реальних доказів для накладення санкцій

На форумі щодо захисту бізнесу обговорили проблеми в судових процесах, фото з откртих джерел

За словами секретаря судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Раїси Ханової, Касаційний суд часто не отримує реальні докази для накладення санкцій на громадян.

Раїса Ханова навела приклад ситуації з ліцензуванням реалізації пального, коли відповідно до законодавства має бути перехідний період. Тільки після цього можна накладати штрафи на порушників норм закону, що реалізують пальне без наявності у них чинної ліцензії. Тому, якщо відсутні фактичні умови для отримання ліцензії, то й штраф накладати не можна відповідно до постанови від 16 грудня 2020 року у справі № 520/13020/19.

Крім того, нараховувати бюджетну пеню можна лише, коли сума податкового боргу попередньо сплачена громадянином. Відповідно до постанови Верховного Суду від 3 березня 2020 року у справі № 520/11625/18, суду потрібні підтвердження фактів сплати авансових платежів із податку на прибуток. Тільки тоді, є об’єкт нарахування пені та можна ухвалити стягнення заявлених сум пені за спірною податковою вимогою.

За словами  секретаря, в Україні через законодавчі колізії, зокрема, через нестачу доказів у справах про стягнення санкцій, судовий розгляд триває довго. Ханова провела паралель із судовою владою США. У Сполучених штатах, незважаючи на спеціальний закон про санкції, справи стають "вічними", тобто судові розгляди тривають роками.

Відповідно до принципу офіційності Касаційний суд часто звертається до сторін справи для витребування доказів. Судді Касаційного суду перевіряють реалізацію указів, особливо тих, які стосуються ліцензій за користування надрами, ліцензування телеканалів.

За словами Раїси Ханової, через неякісний правовий механізм та різну поведінку суб’єктів, які ініціюють санкції, у Верховного суду часто немає реальних доказів для накладення санкцій. Наприклад, адміністративний суд може перевіряти як проводиться процедура ухвалення рішення про накладення санкцій, чи є для цього реальні підстави. Рішення про накладання санкцій мають піддаватися публічному, професійному аналізу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини