Головна Новини Суспільство події Суд без пояснень у 59 разів знизив заставу для підозрюваного у рейдерстві бізнесмена Астіона - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Суд без пояснень у 59 разів знизив заставу для підозрюваного у рейдерстві бізнесмена Астіона - ЗМІ

Журналісти пишуть, що суддя Сайдуллаєв з невідомих причин знизив заставну суму до 1 млн гривень.

18 січня 2024, 19:00
Поділіться публікацією:

Бюро економічної безпеки підозрює власника низки аграрних підприємств Василя Астіона в системному ухиленні від сплати податків і виведенні десятків мільйонів гривень в офшори. Як вказується у матеріалах справи, Василь Астіон та його брат у 2017-2021 системно виводили гроші на підконтрольну кіпрську компанію Дніпро Агро Альянс ЛТД. Бізнесмену також закидали численні рейдерські захоплення.

Суд без пояснень у 59 разів знизив заставу для підозрюваного у рейдерстві бізнесмена Астіона - ЗМІ

Шевченківський райсуд Києва (фото з відкритих джерел)

Проте, Шевченківський райсуд Києва днями ухвалив безпрецедентне рішення у справі, зменшивши суму застави для фігуранта майже в 60 разів – з 61 до 1 млн грн, йдеться у матеріалі "Фактів".

12 січня Шевченківський районний суд столиці під головуванням судді Анзора Сайдуллаєва розглянув клопотання Бюро економічної безпеки і Генпрокуратури щодо визначення запобіжного заходу у справі №72022000400000005 від 23.09.2023 для Василя Астіона. Детективи БЕБ і прокурор наполягали на заставі в сумі 61,4 млн грн, що еквівалентно задокументованим збиткам державі. Слідство також встановило факти підробки документів фінансової та податкової звітності, обставини щодо виводу зазначених грошових коштів через рахунки підконтрольних Василю Астіону компаній у АТ "Таскомбанк" (Україна), АБ "Південний" (Україна), "Запад Банк АТ Подгориця" (Чорногорія), АТ "Регіональний Інвестиційний банк" (Латвія).

Але суддя Сайдуллаєв з невідомих причин знизив заставну суму у 59 разів – до 1 млн гривень.

Згідно з матеріалами справи, Василь та Євген Астіони, які є бенефіціарами низки агропідприємств Дніпропетровщини (ТОВ "Відродження", ТОВ "Перемога", ТОВ "Кам'янське Агро", ТОВ Дніпроагроальянс", ТОВ "Агрофірма "Схід Агро" тощо), у період з 2017 по 2021 отримували доходи у вигляді дивідендів та ухилилися від сплати податку на прибуток на суму майже 61,5 млн грн (понад 1,5 млн дол), а згодом нібито вивели ці кошти в офшор через рахунки підконтрольних компаній в українських та іноземних банках.

Суд без пояснень у 59 разів знизив заставу для підозрюваного у рейдерстві бізнесмена Астіона - ЗМІ - фото 2

Журналісти нагадують, що у 2021 Василь Астіон і його тесть Михайло Кошляк отримали статус обвинувачених у кримінальному провадженні за ч. 2 ст.189 ККУ: бізнесменам інкримінували, що вони, погрожуючи дніпропетровським аграріям, вимагали від них передачі контролю над їхніми підприємствами. Як стверджували постраждалі, структури бізнесмена отримували в користування тисячі гектарів чужої землі, збирали врожаї, отримувала прибутки, не сплачуючи податків чи орендної плати. У вересні 2022 Жовтневий районний суд м. Дніпра виправдав Василя Астіона.

На рішення Шевченківського райсуду та судді Сайдуллаєва могли вплинути ділові зв'язки підозрюваного, вважають журналісти: Василь Астіон і його родина мають партнерів в особі Андрія Смирнова з ОП, екснардепа Віталія Хомутинніка, підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа та інших.

Суд без пояснень у 59 разів знизив заставу для підозрюваного у рейдерстві бізнесмена Астіона - ЗМІ - фото 3

Журналісти зі СтопКору повідомили, що спрямували запити щодо рішення судді до БЕБ та Офісу Генпрокурора й готують звернення у ВККС та ВРП.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини