Головна Новини Суспільство події Суцільні коронарекорди: чи допоможе Україні контроль за дотриманням карантину
commentss НОВИНИ Всі новини

Суцільні коронарекорди: чи допоможе Україні контроль за дотриманням карантину

Експерти оцінили пропозицію Шмигаля про посилення контролю за карантинними обмеженнями

30 вересня 2020, 17:45
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, коментуючи черговий антирекорд щодо захворювання коронавірусом, заявив, що тільки жорсткий контроль, зокрема, за дотриманням карантинних обмежень, допоможе зупинити другу хвилю COVID-19 в Україні. Чи вірно це твердження? Як його реалізувати? На ці та інші питання виданню "Коментарі" відповіли експерти.

Суцільні коронарекорди: чи допоможе Україні контроль за дотриманням карантину

"Якби справа була просто в контролі за виконанням карантинних обмежень"

Є багато факторів, які впливають на поширення епідемії. З огляду на це, заява прем'єра, що головне — це жорсткий контроль, зокрема, за дотриманням карантинних обмежень, не особливо коректна. І не відповідає реальній ситуації. Таку думку висловив PR-експерт, політичний аналітик Олександр Солонько.

За словами експерта, серед інших чинників:

- різного роду епідеміологічні показники,

- поведінкові фактори населення на певній території,

- активність соціальних зв'язків,

- активність комунікацій, в тому числі державних органів,

- рівень медико-епідеміологічної обізнаності населення,

- рівень сприйняття фейків (які поширюють, в тому числі, деякі недобросовісні політики, намагаючись формувати громадську думку, впливаючи так на реакцію виборців на профілактичні та протиепідеміологічні заходи),

З огляду на це, в своїй заяві прем'єр явно не договорює.

"Якби справа була просто в контролі за виконанням карантинних обмежень, було б зрозуміліше, як зупинити поширення вірусу і скоротити показники його передачі, — зазначає Олександр Солонько. — Очевидно, що будь-який епідеміолог, інфекціоніст, фахівець в сфері громадського здоров'я навряд чи підтримає позицію прем'єра. Він виключив занадто багато інших важливих факторів, що впливають на поширення вірусу".

На думку експерта, в уряді, швидше за все, розуміють, що впливати на поведінкові фактори, пов'язані зі способом життя населення, з поведінкою людей, держава не здатна. Змусити людей змінити поведінку — це справа довга, можлива лише при налагодженому двосторонньому зв'язку.

"В сьогоднішніх умовах урядова комунікація зіткнулася з великою кількістю проблем. Тому і з'являються подібні заяви", — резюмує Олександр Солонько.

"Паніка через повідомлення про зростання захворюваності ковідом може привести до низької явки виборців"

Директор Київської академії політичних перспектив, політичний експерт Михайло Железняк називає розмови про посилення карантину (і, власне, його поступове посилення) підозрілою, але в якійсь мірі очікуваною дією.

"Загальна паніка через повідомлення про зростання захворюваності ковідом акурат напередодні виборів може призвести до низької явки виборців. А низька явка створює більше можливостей для фальсифікацій і маніпуляцій, — зазначає експерт. — Навряд чи люди цього не розуміють. Думаю, що опозиційні сили в результаті перетворити "Слугу Народу" в донора голосів. І будуть на цій ситуації, як би вона не складалася, акумулювати свої рейтинги за рахунок виборців СН".

Михайло Железняк також звертає увагу, що мінімальна ціна на здачу тесту на коронавірус — від 1500 грн. Можна отримає результат і безкоштовно, але доведеться чекати близько 10 днів. За цей час, підкреслює експерт, інфікований може заразити величезну кількість людей.

"Населенню фактично не залишили вибору. Тільки перехворіти — і своїм імунітетом вирішувати проблеми, — вважає експерт. — Особливо прикро, що гроші на боротьбу з ковідом були закладені — та чималі. Але їх направили на будівництво. При цьому повноцінних доріг ми так і не побачили".

"Які б кроки уряд не ухвалював щодо посилення карантину, суспільство сприйматиме їх негативно"

На думку експерта Українського центру суспільного розвитку, кандидата філософських наук Юрія Подорожнього, є розуміння того, що збільшення або зменшення виявлених хворих регулюється кількістю проведених тестів.

"Звичайно, прем'єр повинен реагувати на оприлюднені цифри. Вчора був зафіксований новий антирекорд — більше 4 тисяч виявлених інфікованих. Ось Шмигаль і пропонує реагувати на збільшення захворювання, як йому здається, єдиним можливим способом — карантином. І, напевно, це був би правильний крок, якби країна не готувалася до обрання органів місцевого самоврядування", — зазначає експерт.

Він підкреслює, що які б кроки уряд не ухвалював щодо посилення карантинних заходів, суспільство сприйматиме їх негативно.

"А тому Кабмін, якщо не хоче отримати ще більше негативних відгуків на свою діяльність, повинен знайти способи і контролювати епідемію, і провести вибори. Завдання не з легких", — констатує Юрій Подорожний.

Нагадаємо, Держстат показав дані про те, скільки безробітних стало в Україні за час карантину.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини