Головна Новини Суспільство події Створення "Президентського університету": освіта майбутнього чи піар-акція
commentss НОВИНИ Всі новини

Створення "Президентського університету": освіта майбутнього чи піар-акція

За словами Володимира Зеленського, в університет відбиратимуть кращих випускників, перший набір яких складе 120 осіб

31 травня 2021, 14:52
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський 31 травня під час виступу на форумі "Україна 30. Освіта і наука" підписав указ про створення президентського університету. За його словами, цей вуз готуватиме "людей майбутнього", які "зможуть вирішувати важливі державні завдання".

Створення "Президентського університету": освіта майбутнього чи піар-акція

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Планується зібрати в одному місці найкращих викладачів. Університет готуватиме фахівців з інформаційної та кібербезпеки, а також фахівців у галузях штучного інтелекту, нанотехнологій, аерокосмічних, енергетичних і біотехнологій.

Експерти для видання "Коментарі" оцінили таке рішення, а також розповіли, чи буде від нього користь.

"Маємо справу не з піар-акцією, а із серйозним викликом, який, в разі успіху, впише ім'я Зеленського в історію"

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко впевнений: якщо хоч один очільник держави вирішив повернутися обличчям до проблеми освіти в країні — це можна тільки вітати.

"Дуже хотілося б ознайомитися із детальною концепцією нового університету, з навчальними курсами і програмами, з кадровим добором. Важливо, щоб університет не повторював помилок попередньої системи з її громіздким бюрократичним складником. Сподіваюся, що, ліквідувавши Академію держуправління, Зеленський не створює ту ж Академію, але під іншою вивіскою. Тобто, дуже хочеться вірити в появу якісно нового навчального і наукового центру (адже основна функція університету — не тільки навчання, а й розвиток, відтворення наукових шкіл)", — підкреслює Костянтин Бондаренко.

Важливим він вважає і питання матеріально-технічної бази нового навчального закладу. Адже багато, зазначає експерт, залежить від оплати праці викладачів і наукових працівників, від технічного забезпечення, від бібліотечних фондів (в тому числі, електронних бібліотек).

"Тому реально маємо справу не з піар-акцією, а із серйозним викликом, який, в разі успіху, впише ім'я Зеленського в історію", — вважає Костянтин Бондаренко.

"Насторожує той список спеціальностей, які були озвучені в повідомленнях про плани зі створення цього університету"

На думку експерта Українського інституту політики Данила Богатирьова, однозначно оцінювати цю ідею президента поки рано, тому що незрозуміло, як вона буде втілена в життя.

"Якщо ж говорити в загальних рисах, я не бачу нічого поганого у створенні нового вищого навчального закладу під патронажем президента. Навчання, як відомо — світло. Однак насторожує той список спеціальностей, які були озвучені в повідомленнях про плани із створення даного університету. Кібербезпека, нано- та біотехнології — це, звичайно, добре. Але як на мене, основна галузь, над підготовкою кадрів для якої варто було б задуматися президенту — це держуправління", — підкреслює Данило Богатирьов.

Він звертає увагу, що, незважаючи на велику кількість чиновників в Україні, грамотних і по-справжньому добре підготовлених фахівців серед них — мало.

"Частково, саме тому наш держапарат такий неефективний. Створення під егідою президента ВНЗ, який давав би фундаментальну і якісну підготовку в галузі сучасного держуправління, могло б виправити цю ситуацію", — резюмує експерт.

"Судячи з того, що Зеленський ліквідував Академію держуправління, можна розраховувати тільки на те, що його заклад буде називатися "Університет невігластва"

Політолог Володимир Цибулько налаштований скептично: "Судячи з того, що Зеленський ліквідував Академію держуправління, можна розраховувати тільки на те, що його заклад буде називатися "Університет невігластва". Адже більшість його чиновників не надто освічені люди".

Квінтесенцією правління Зеленського політолог вважає отримання ступеня кандидата наук скандально відомим нардепом Іллею Ківою (ОПЗЖ).

"Він не володіє не тільки предметом дослідження, але і жодною з мов. Цікаво, як він склав кандидатський мінімум із англійської? Втім, мова не тільки про Ківу, а й багатьох інших нардепів, членів уряду, інших можновладців. На жаль, фінські освітні технології для багатьох Зе-чиновників залишаються таємницею за сімома печатками. А тому ніяких проривів від анонсованого президентом вузу я не очікую", — зізнався Володимир Цибулько.

Раніше портал "Коментарі" писав про життєвий шлях Володимира Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

31 травня 2021, 14:14

Так в нас вже є Кива, якій захистив дисертацію з державного управління, і одночасно є прихильником "надпрогресивного" майбутнього - тоталітаризму/комунізму.


Новини