Рубрики
МЕНЮ
Таисия Ерохина
В Україні у шкільних їдальнях хочуть перестати подавати напівфабрикати, а кількість цукру й солі – обмежити. Про це йдеться у повідомленні МОЗ.
Так, Міністерство охорони здоров’я розробило проєкт постанови КМУ "Про затвердження Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку". Планують заборонити давати дітям технологічно оброблені м'ясні та рибні страви (ковбаси, сосиски, заморожені напівфабрикати), а також солодкі газовані, енергетичні та будь-які інші напої із вмістом доданих цукрів. Ще передбачається обмеження добової кількості солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів.
Крім того, на законодавчому рівні хочуть урегулювати питання харчування дітей з особливими дієтичними потребами. Йдеться про особливості харчування через цукровий діабет, непереносимість глютену чи лактози.
Заклади освіти та дитячі заклади оздоровлення та відпочинку зможуть, згідно з документом, вибрати найефективнішу модель організації харчування. Наприклад, впроваджувати кейтеринг власними силами чи здавати харчоблок закладу в оренду для організації харчування дітей.
Зауважується, що Україні необхідна система здорового харчування в таких закладах, адже світова тенденція говорить про те, що діти стали більше їсти шкідливої їжі та менше рухатися. При цьому, хочуть зробити харчування малечі не лише корисним, а й різноманітним.
МОЗ запрошує долучитися до обговорення проєкту.
Нагадаємо, стало відомо, чи будуть діти повертатися до шкіл після канікул.
Новини