Головна Новини Суспільство події Стало відомо, як вплине подорожчання електроенергії на ціну продуктів
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, як вплине подорожчання електроенергії на ціну продуктів

Економіст Олег Пендзин в ефірі 24 каналу розповів, чи вплине подорожчання електроенергії на вартість продуктів

10 червня 2024, 20:41
Поділіться публікацією:

З червня середня платіжка за електроенергію становитиме 734,4 грн, що значно вище попередніх 448,8 грн. Експерти аналізують, як це вплине на ціни в магазинах. Зокрема, економіст і виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів, що підвищення тарифу на електроенергію для побутових споживачів з 1 червня не вплине на вартість продовольчого кошика. Водночас, на його думку, зростання цін на електроенергію для бізнесу стане поштовхом до підвищення цін на всі товари.

Стало відомо, як вплине подорожчання електроенергії на ціну продуктів

Продукти

Він зазначив, що 1 червня НКРЕКП підвищила прайскепи, тобто максимальні ціни на електроенергію для промисловості під час пікових навантажень зросли з 7,5 до 9 гривень за кіловат, а вдень – з 3 до 5,6 гривень за кіловат.

Під час обговорення ситуації з цінами на сезонні фрукти, Пендзин нагадав, що в червні ціни на полуницю та черешню в Україні зросли на 30% порівняно з минулим роком. Причина полягає у проблемах з логістикою, включаючи блокпости та мобілізацію, що призводять до затримок транспорту.

Ціни на полуницю коливаються від 40 до 70 гривень за кілограм, а гуртові ціни почали знижуватися через збільшення пропозиції. Виноград коштує в середньому 218 гривень за кілограм, а черешні – від 100 до 140 гривень за кілограм.

Тим часом продуктові мережі та торгові центри продовжують нарощувати енергонезалежність. Обладнання, яке супермаркети та мережі придбали під час блекауту у 2022 році, забезпечує роботу магазинів під час аварійних та планових відключень електроенергії.

Нагадаємо, портал "Коментарі" повідомляв, що в "Укренерго" розповіли про "продаж" електроенергії за кордон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини