Головна Новини Суспільство події Стало відомо, скільки часу українці влітку і взимку сидітимуть без світла
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, скільки часу українці влітку і взимку сидітимуть без світла

Українцям слід готуватися до складних часів, сказав в інтерв’ю OBOZ.TALK директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Втім, за його словами, це все ж не буде апокаліпсисом

5 червня 2024, 14:52
Поділіться публікацією:

Ситуація в енергетиці буде складною влітку та під час наступного опалювального сезону, але апокаліпсису не варто очікувати, вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Стало відомо, скільки часу українці влітку і взимку сидітимуть без світла

Відключення світла

За його словами, ситуація буде об'єктивно складною. У липні та на початку серпня обмеження будуть значними через ремонтні кампанії та велике споживання під час спеки. Можливо, електрика буде відсутня по 5-6 годин на добу.

При цьому експерт вважає, що ці обмеження торкнуться практично всіх. Окрім того, за його прогнозом, взимку ситуація буде схожою.

Харченко вважає, що все буде залежати від того, скільки генерувальних потужностей Україна встигне відновити. Попередньо, за його прогнозом, варто готуватися до відсутності електрики щонайменше 4-6 годин на добу. Опалення, водоканал і каналізація працюватимуть. Критична інфраструктура теж буде функціонувати, підкреслив експерт.

Нагадаємо, на початок червня Росія вивела з ладу або захопила більшу половину електростанцій України. До повномасштабного вторгнення внутрішнє виробництво електроенергії становило близько 55 гігават, що було одним з найбільших у Європі. Зараз ця потужність впала нижче 20 ГВт через обстріли та російську окупацію, яка вивела електростанції з ладу. Наприклад, внаслідок суботнього обстрілу було втрачено 1,2 ГВт електроенергії, а інфраструктура, важлива для транспортування газу з підземних сховищ на заході України, була серйозно пошкоджена.

Окрім того, портал "Коментарі" розповідав, що українські чиновники в інтерв’ю західним ЗМІ розповіли про те, що українцям слід готуватися до життя у темряві та холоді.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини